同朋友約好今晚晚餐嚟呢間餐廳「Samsen 泰麵」食,不過原來呢度冇得book位,唯有準時放工,由九龍區極速嚟到灣仔排隊吧!嚟到大概6:45,朋友比我早到5分鐘,但原來我朋友嚟到之前,已經有一條大概10幾人嘅人龍,由於要人齊先可以安排進入餐廳,所以當我到嘅時候,人龍已經完完全全安排進入餐廳了,而我和朋友剛好是下一round,不過侍應好好,佢Mark低我哋之後,叫我地去附近coffee Shop坐住等,話大概45分鐘至一個鐘之後,應該差唔多會有位,到時候佢會打電話俾我哋,好讓我地嗰陣時候就可以直接進入餐廳,唔使喺門外排隊再等👍🏽對於這個安排我們非常滿意!其實呢間餐廳係我朋友介紹嘅,我就第一次嚟,由地鐵站一出行左大概10至15分鐘,一直都靠住Google Map,兜左少少路先至嚟到,所以餐廳位置係有啲唔太方便,不過就算唔太方便,都有人特意前來排隊,可想言之,餐廳吸引力非凡!餐廳環境就好似靚版嘅泰國街頭小食店一樣,非常有風味,或者仲係農曆正月嘅關係,餐廳天花掛咗一隻舞獅。Menu方面,佢就只有一張紙,除咗係Menu亦都係墊枱紙。不過menu 細細,但選擇都幾多:-Salad 🥗 有4款:由$

其實呢間餐廳係我朋友介紹嘅,我就第一次嚟,

Menu方面,佢就只有一張紙,除咗係Menu亦都係墊枱紙。

不過menu 細細,但選擇都幾多:-

Salad 🥗 有4款:由$98 至$108

由於我唔食紅肉(例如豬、牛、羊)所以選咗green mango salad w/ tiger prawns, crispy shallots($108)
Serve 喺一個約6吋左右嘅碟,份量偏少。

Sides 🥢 有6款:由$20 至$68

我哋點咗crispy fish skins($20)
佢好薄好鬆脆,入口即化,小食一流之選!

均衡飲食法則又點少得食蔬菜呢 - wok fries Thai watercress($68)
雖然佢外表平凡,但佢喺我今晩其中一碟好鍾意🤩 我諗係佢d香料起作用,絕對係必食之選!

Noodles 🍝 有6款(由$108 至$128)

嚟泰國餐廳當然要食pad Thai($118)
呢個都好食,唔會炒到好油膩。

Wok Fried 🥘 有5款(由$108 至$128)

朋友極力推介:crispy fried turmeric squid($108)
好惹味,配埋個泰式辣汁,真係冇得輸!

仲點咗Thai omelet with crabmeat & spring onions($118)
佢個賣相係幾靚嘅,不過我略嫌個蛋煎得老左少少,同埋好少蟹肉。

Drinks🥤有接近20款飲品俾你選擇(由$28 至$62)

點咗Pineapple & ginger($42)
這個配搭很特別,而且佢做到個口感好似smoothie,濃濃嘅菠蘿味配上薑絲,好清新,好味喎!

另點了侍應推介:mango & passion fruit ($44)
朋友選的,也是另一個不能錯過的選擇!

最後:Sweets 🍨

Thai mango & sticky rice($58)
相比其他食物,這個有點比下去,芒果有點太酸吧⋯⋯

但這個young coconut ice cream($58)
賣相已經好吸睛,佢用半個椰青做個器皿/decoration,配以椰雪糕、椰肉、粟米和烤過的花生🤩一啖將呢幾樣野放入口,不同口感、味道、層次,好食到冇得頂👍🏽

真心係值得排長龍等嘅餐廳之一,不過如果份量同價錢可以調整下,就更perfect 啦!😅
  • Wok  fried  Thai watercress
  • Crispy  fried  turmeric  squid
  • Young  coconut  ice cream