2012-08-20
Chocolate Hazelnut Crunch ($40):點了一件 Chocolate Hazelnut Crunch, 單看賣相, 咁多層, 唔同 layers,未食之前, 好期待。食完第一啖, 已經覺得 *太甜*!上面既 milk chocolate piece, 無奶香既味道, 只有糖/甜既味。下面看似深色一點既 dark chocolate, 亦都唔苦, 只有甜。Chocolate ganache, chocolate cream/icing, only has 一種好霸道既甜度。食緊既時候, 係有 a hint of hazelnut 既香味, 感覺好似食緊金沙朱古力, but without 一粒粒既 hazelnut 碎。最底既脆蛋白/威化, 最好食, 好新鮮, 鬆脆。我並唔介意甜品, 蛋糕好甜, 但既然放了 咁多心思疊上一層一層,點解, 缺少了不同既 texture and lacks flavour?一味只有 *甜* 既味道, 食完呢件甜品並無帶俾我幸福, 滿足既感覺。
單看賣相, 咁多層, 唔同 layers,
未食之前, 好期待。
食完第一啖, 已經覺得 *太甜*!
最底既脆蛋白/威化, 最好食, 好新鮮, 鬆脆。
一味只有 *甜* 既味道,
食完呢件甜品並無帶俾我幸福, 滿足既感覺。