2022-09-13
睇咗YT美食頻道介紹餃子店,咁岩有間係觀塘,評語仲唔錯,當然想試下係咪真係咁正就係呢間,可能出咗街之後,未行到店門口已經見到一堆人等緊位,好彩好快都有位多款餃子,有D一定要煎,例如芝士系列。而生餃要三日前預訂。今次初試蒜芯鮮蝦豬肉餃 ($56/8隻),因為有蒜芯,所以我選擇煎嘅餃子體積唔算話好大隻,煎得外皮夠香脆點D醋食煎餃係指定動作,趁熱快D咬一口,食到蒜芯鮮蝦豬肉,蒜芯味幾出,鮮蝦仲係原隻,調味得唔錯。餃子加$8可配上海麵/米線 (可以選擇多/少蔥),湯底為特濃豬骨湯底,唔油,份量適中。有辣菜圃碎試食,用黎送上海麵都唔錯,咸香有辣度。供應冷盤小食,試咗手拍青瓜 ($24),蒜泥淋上青瓜上,醬汁為酸辣味道,食起黎相當清新醒胃。星期五開多一個鐘至九點關門,但到八點已經截客,想食嘅記住睇鐘。(今晚坐正垃圾桶隔離,感覺有D唔太好,見到店員冚返個垃圾蓋後,隨即去傳菜.................希望店主多加留意)
多款餃子,有D一定要煎,例如芝士系列。而生餃要三日前預訂。
餃子體積唔算話好大隻,煎得外皮夠香脆
有辣菜圃碎試食,用黎送上海麵都唔錯,咸香有辣度。