1K
2023-07-26 1036 瀏覽
朋友約我去 登龍街,  燈籠滷味,幾特別街道名同店名同音 睇真的 D,  消費卷有大激賞燈籠飽飽  二人餐 $208,餐廳來自台灣, 裝飾帶點特式.  主打滷味小食. 滷味即叫即做,  非常好.   看見鄧麗君照片, 想起她的名曲  燈籠飽飽  二人餐,  主食有六款精選滷味+手工麵, 雞翅膀,  海苔鹽酥雞, 甜品, 台式飲料.  好豐富啊.餐飲有七個選擇.   我們點了 古早冬瓜茶 和 苿香奶綠. 大大杯涼冰冰.  消暑解喝.  真係好岩飲.人氣台灣小吃, 有四個選擇:  揀了 Shake Shake 海苔鹽酥雞, 用鐵籃送上,  鹽酥雞新鮮炸起, 炸得好香脆, 炸漿薄, 附送一碟海苔粉,  即沾即食, 雞粒肉嫩滑,  外皮鹹香又脆口,  好好食.   或又可以將鹽酥雞同海苔粉放入紙袋 shake.  帶些玩味.地道夜市小吃:   師大秘傳滷雞翅膀,  即滷水雞翼, 一 客四隻, 滷水調味正, 雞翼肉嫩皮滑, 好滋味.主食大 大碗 ~  招牌燈籠滷味六種: 有蜂巢牛肚, 豬耳朵,  百頁豆腐, 麻吉燒,  白蘿蔔,  黑木耳, 材料多另有 香蔥, 鹹菜,手工麵.    我們加配牛腱
朋友約我去 登龍街,  燈籠滷味,
幾特別街道名同店名同音

睇真的 D,  消費卷有大激賞
燈籠飽飽  二人餐 $208,

餐廳來自台灣, 裝飾帶點特式.  主打滷味小食.
滷味即叫即做,  非常好.   看見鄧麗君照片, 想起她的名曲 [夜來香]
餐飲有七個選擇.   我們點了 古早冬瓜茶  苿香奶綠. 大大杯涼冰冰.  消暑解喝.  真係好岩飲.
用鐵籃送上,  鹽酥雞新鮮炸起, 炸得好香脆, 炸漿薄,
Shake Shake 海苔鹽酥雞
滷雞翅膀

主食大 大碗 ~ 招牌燈籠滷味
 我們加配牛腱和貢丸.
牛腱煮得稔, Q嫩筋肉好美味.   貢丸彈牙有質感 .
牛腱
蜂巢牛肚,  美味稔爽, 口感豐富.
蜂巢牛肚
豬耳朵,  勁爽口.
豬耳朵
白蘿蔔, 豆腐, 空心菜, 吃得健康.
台式滷水比較港式甜, 有份醬油香.   稻庭烏龍麵, 彈牙,  吸了滷水汁精華, 真係好食.
稻庭烏龍麵
甜品九份經典芋圓, 賣相好.
九份經典芋圓
芋圓芋頭味十足, 口感相當不錯, 而且沒有太甜!
燈籠飽飽  二人餐, 食材及滷味優質, 份量都好滿足!
Shake Shake 海苔鹽酥雞
滷雞翅膀