2013-08-29
夏日炎炎,在香港呢d又濕又熱的天氣下行街,有時都幾辛苦,特別是旺角,銅鑼灣人多車多的地方,但偏偏呢d地方就係年青人shopping 之地,所以不論自家設計及大型連鎖店都會在旺角找到。餐廳當然在旺角亦是開分店之不二選擇。家樂坊自從裝修後,地庫就有一番新境象,好幾間餐廳進駐,晚飯時間必有人群聚集。Spade by Lassana 之前在油塘開業,因太遠未有機會嘗試,今次Spade by Lassana也在旺角家樂坊地庫開分店,在朋友介紹下,一齊出發。Spade by lassana 門面寬敞,紅色的招牌好搶眼,配上白色為主的枱櫈,還有3張高高的枱櫈,門口因為是開放式加上玻璃牆,所以門口位置亦放了3大幅餐牌比食客參考,一黎吸引途人的目光,二黎老闆絕對唔怕貨比貨,寫明歡迎拍照,三黎客人都有少少私隱 (真係得少少,好過無 ^v^)。門口及餐牌上都是印出那6款麵包,包括 巴馬火腿法式香草包($39)、三文魚法式墨汁包($39)、三文魚碎蛋牛角包($39)、火腿三芝士牛角包($34)、牛油果雞肉沙律三文治($36)及凱撒雞肉卷($34);另外亦可加錢配是日餐湯、咖啡或茶 或/和Lassana雪糕(細
Spade by lassana 門面寬敞,紅色的招牌好搶眼,配上白色為主的枱櫈,還有3張高高的枱櫈,門口因為是開放式加上玻璃牆,所以門口位置亦放了3大幅餐牌比食客參考,一黎吸引途人的目光,二黎老闆絕對唔怕貨比貨,寫明歡迎拍照,三黎客人都有少少私隱 (真係得少少,好過無 ^v^)。 門口及餐牌上都是印出那6款麵包,包括 巴馬火腿法式香草包($39)、三文魚法式墨汁包($39)、三文魚碎蛋牛角包($39)、火腿三芝士牛角包($34)、牛油果雞肉沙律三文治($36)及凱撒雞肉卷($34);另外亦可加錢配是日餐湯、咖啡或茶 或/和Lassana雪糕(細杯裝),選一款加$20,選兩款加$35,選三款加$45。 可說是豐儉由人,當正餐或者下午茶都得。 三文魚法式墨汁包($39)
黑炆炆的包就係加左墨魚汁的包,包香脆,入口有點鹹鹹哋,三文魚油潤,配上新鮮的青瓜,蕃茄,沙律菜,豐富的層次,入口清爽不膩。三文治亦伴有油醋雜菜沙律及蛋,感覺更健康。 牛油果雞肉沙律三文治($36)
三文治用上香草包,包身柔軟,包邊帶點脆,而中間夾著牛油果雞肉份量超多,配上沙律醬及其他生菜、青瓜及蕃茄,實在是太滿足啦。 檸檬撻令我留下超深印象,撻底好薄,檸檬餡料香味清新突出,是用上新鮮檸檬汁製,所以非常醒胃,味纍好像被洗刷過,不會留下其他食物的味道,正好是食完正餐之後第一度 甜品。
藍莓芝士撻($28) 餅外脆內軟,芝士味濃,帶微酸,藍莓亦鮮甜,價錢算幾抵。 店內有售make your own 的雪糕杯 / 窩夫(加$6),你可以按你自己的喜好要幾多球 ($18-$42)/ 克 ($18-$26) 雪糕,雪糕是自家生產,仲保證是日日新鮮製造,當日有8款味的雪糕,士多啤梨、牛奶、雲呢拿、朱古力、黑芝麻、綠茶、熱情果及雜莓味,配料(每款$5) 可以選杏仁、芝士蛋糕、海棉蛋糕、紅豆、雜莓、oreo、花生醬、朱古力醬、芒果、小丸子、寶脆脆、朱古力粒、忌廉及brownie,份量及價錢就視乎你個人喜愛啦。當然有d人好似我咁有選擇困難症的話,店方都有十四款調配好的,讓你輕鬆選擇(細$32,中$36,大$40) 我地選了宇治金時,綠茶雪糕炒至軟滑,加入紅豆及金寶脆脆一齊炒(原本應該是日本丸子,可惜當日沒有貨源) ,紅豆香軟,配上金寶脆脆多了一份口感,綠茶雪糕茶味濃郁,是夏日雪糕不二之選。 主角「野莓盛會」($88)盒子用上丹麥方包,食起黎有牛油香,又帶點酥酥的,又香又柔軟;盒上有2個大大的雪糕球,淺粉紅色的是士多啤梨味,深紫色的是雜莓味,兩者都富有奶香,幼滑,而雜莓味雪糕更多一份酸甜的果香。雪糕盒子上還有大量的忌廉,一個馬卡龍及百力滋作為裝飾,盒子內還有粒粒的蜜糖多士,多士配上雪糕及忌廉,一方面不會食得過量雪糕覺得膩,另一方面又可以令原本的鹹點變成甜點,多款食法,這個「野莓盛會」絕對係份量十足,誠意滿份。雖然話lassana toast 要等15-20分鐘,但絕對值得等待。