2021-08-12
今次我哋又去咗尖沙咀食午餐 (無錯,又係美食森林尖沙咀😂) 試吓個一人一鍋嘅台式麻辣火鍋,另加少少其他菜式。今次 湯底我哋選咗麻辣和韓式 公仔麵。($66/鍋未連加一服務費)個湯底”麻”就做得唔錯,而個”辣”就略嫌未夠到位,鍾意食辣嘅 #辣粉 可以試吓叫店員加辣🌶配料就不過不失喇,都係韭菜芽菜嗰啲。反而跟餐果幾塊牛肉有驚喜禾,肥瘦均勻,以呢個價錢來講絕對冇得輸,贏哂😂跟住落嚟,我哋叫咗:台灣直送果凍鴨血($88)呢個真係不得了,鴨血獨有嘅鬆化,加埋用佢哋嘅滷水汁去滷,好入味!入到口種食到有絲絲酒香,一個字,正!👍🏻中間仲有個小插曲,就係上到枱嘅時候我哋以為係生嘅,仲傻更更咁扔落去個火鍋到,店員見到都呆一呆(😳👈🏻真係咁樣)之後話 ”呢個係已經熟咗,趁熱食…”。樣衰到我哋即刻想賣單走人😂花雕鮮雞子($118)坊間好多餐廳嘅花雕菜式因為成本問題而會溝水去浸,慶幸地呢個花雕鮮雞子無!好香濃嘅花雕香氣撲鼻而來,雞子爽口新鮮,粒粒都脹卜卜 ,份量十足!其實新鮮嘅食材係唔需要搞咁多嘢,簡簡單單就可以,而呢個花雕鮮雞子正正表現出呢句說話嘅精髓,絕對對得住個價錢😌
($66/鍋未連加一服務費)
跟住落嚟,我哋叫咗:
台灣直送果凍鴨血($88)
花雕鮮雞子($118)