2016-01-08
老公之前經過北角做野 提過有間餐廳叫炭魚 話用炭爐食雞煲或者魚鍋。今日我去北角買咖啡豆 唔執輸 即刻約咖啡友試試如何用炭爐打邊爐。餐廳大部分係卡位 坐得舒適。燈火通明 乾淨企理 已經給我不錯的感覺。友人是雞精 二話不說 我都未睇清楚有咩揀 就話要小辣雞煲。哈哈 我都好鐘意既。配料選擇都不少 肥牛丸類唔少得 仲有大蝦雞中翼薯粉年糕等等 最特別係有田雞 但實在過唔到自己心理關口呀baby。若果有田雞愛好者 記得去試 還有香辣田雞鍋可以揀。已經有成半隻雞 所以肉類只揀左肥牛 其他就有金菇 鮮腐竹 芋絲 萵荀。其實我第一次食炭爐雞煲 原來廚師會將所有我們點的配料都煮好 連同雞煲一齊上 嘩 連自己烚都唔洗 真是好適合我呢種懶人。而且重點是 所有配料都充滿雞煲的香辣味。特別金菇腐竹 索曬d汁 好鬼惹味。肥牛雖然連同雞煲預先煮好 但唔會好老 有牛味 當然為免愈烚愈鞋 我們三扒兩撥食鬼曬雞煲裡面的雞切到細細舊 好易咬 真窩心。雞肉一點都唔鞋口 入曬味 而且份量都好足 兩個人半隻夠曬。另外 仲點了小食-手拍青瓜。青瓜爽脆 食得出好新鮮 落足蒜蓉再加了白醋 可以解一解辣 更開胃。順帶一提 除了火鍋必備汽水
友人是雞精 二話不說 我都未睇清楚有咩揀 就話要小辣雞煲。哈哈 我都好鐘意既。配料選擇都不少 肥牛丸類唔少得 仲有大蝦雞中翼薯粉年糕等等 最特別係有田雞 但實在過唔到自己心理關口呀baby。若果有田雞愛好者 記得去試 還有香辣田雞鍋可以揀。 已經有成半隻雞 所以肉類只揀左肥牛 其他就有金菇 鮮腐竹 芋絲 萵荀。
其實我第一次食炭爐雞煲 原來廚師會將所有我們點的配料都煮好 連同雞煲一齊上 嘩 連自己烚都唔洗 真是好適合我呢種懶人。而且重點是 所有配料都充滿雞煲的香辣味。特別金菇腐竹 索曬d汁 好鬼惹味。肥牛雖然連同雞煲預先煮好 但唔會好老 有牛味 當然為免愈烚愈鞋 我們三扒兩撥食鬼曬 雞煲裡面的雞切到細細舊 好易咬 真窩心。雞肉一點都唔鞋口 入曬味 而且份量都好足 兩個人半隻夠曬。
另外 仲點了小食-手拍青瓜。青瓜爽脆 食得出好新鮮 落足蒜蓉再加了白醋 可以解一解辣 更開胃。 順帶一提 除了 火鍋必備汽水之外 仲有泰國椰子水 竹蔗茅根 西瓜汁呢d清熱飲品 Very good!