2022-05-18
今日去咗科學園踩單車,踩到廣福道附近停咗㗎單車之後就入去附近搵吓有咩好食。行行吓見到有一間好似好高質嘅日本嘢,叫做良鮨,攤牌見到好似壽司刺身串燒丼飯咩都有得食咁。入到去拎咗位,佢安排我哋坐喺師傅前面嘅高枱位,就好似食omakase咁~呢度點餐係用電子點餐方式, 不過都有實體Menu,我鍾意睇實體Menu,會比較睇得清楚同埋見到多啲大張圖片,不過落單我都係鍾意用電子落單方式,好方便!Menu入邊嘅食物非常豐富,啲刺身好似好高質!一場嚟到咁高質嘅壽司店,梗係叫多啲日本靚嘢啦。我哋叫咗辣味拖羅茸卷物,仲有個超級吸引嘅蟹膏蟹肉軍艦,另外我哋再叫咗厚燒玉子、芝士年糕、炸廣島蠔、燒五花腩串,因為太掛住日本居酒屋既小菜啦!首先嚟嘅係卷物,呢個非常惹味!辣醬撞落沾上豉油嘅拖羅茸隻味好正,辣辣地又甜甜地鹹鹹地,不得了!佢有四件,我地食得好滿足。之後我哋就食串燒,份量都幾多,豬味都幾出同香。呢度既炸物我覺得好出色,芝士年糕既芝士係流心,外脆內軟既口感不得了~芝士又香。炸蠔都超好味!廣島蠔真係唔同d,隻蠔好香,feel到好新鮮,炸既部份都好正,好鬆脆,唔會吉口唔會太熱氣,口感不得了。厚燒玉子係我朋友至愛!佢
之後我哋就食串燒,份量都幾多,豬味都幾出同香。
厚燒玉子係我朋友至愛!佢同出面既調味有d唔同,面好似有d焦糖面咁,甜甜地,加埋下面鹹鹹甜甜既蛋香,好味!份量剛好,唔會太多,又唔少。
最後食既,就係最期待既蟹膏蟹肉軍艦,果然冇令我失望!蟹膏好新鮮,真係好似之前喺日本食嗰啲咁,隻味香濃得來唔會太過犀利,而且非常足料,感覺落咗好多!蟹肉嘅口感都好彈牙,成件事好滿足。
本來仲驚唔飽,但係食食吓估唔到都啱啱好夠飽!正呀,滿足嘅一餐。