2021-06-27
近日去海港城飲早茶,諗住尖沙咀啲餐廳都應該唔會太伏,無諗太多就行左入左😔但食完之後真係好失望。餐廳以中國風為主,中間掛住一個好大既燈籠🏮坐左起卡位都舒服,整體環境都唔差。茶位$15一位 (菊花茶)1️⃣杞子鮮蝦燒賣 $39依款燒賣蒸過左,頂頂嗰粒杞子已經蒸到變晒色..燒賣皮亦蒸到淋晒,仲有好多水起皮入面😓餡料以豬肉同蝦為主,食落外層勁多水,已經唔係幾食到餡料既味道🌚蒸到淋晒,定價真係太高,普通酒樓都有四粒🥲呢度份量少,質素又差😔2️⃣蜜汁叉燒腸粉 $52依款腸粉皮身滑但好厚,雖然都有好多叉燒喺入面,但叉燒嘅質感好乾身好硬,冇油脂感,亦唔覺係蜜汁叉燒😞真心覺得依款唔值$52😭3️⃣奶黃流沙包 $33奶黃流沙包算係正常起碼都有流心🥲流沙包既包身好厚,食落有少少乾,幸好再食入少少有流心奶黃搭救,奶黃食落唔會好甜,都夠熱,但賣相比較普通。4️⃣黑蟹子小籠包 $39依款小籠包既皮身唔算太厚,餡料以豬肉為主,都幾大粒,但食落唔算多肉汁,黑蟹子食落無特別,食落同普通小籠包一樣🧐5️⃣龍蝦湯三皇餃 $55依款龍蝦湯三皇餃🦞入面有兩粒蝦餃,蝦肉食落都爽口,蝦餃皮唔厚都👌🏻最可惜係龍蝦湯,飲落好淡,完全無龍蝦味😭隻味仲有小小
茶位$15一位 (菊花茶)
1️⃣杞子鮮蝦燒賣 $39
2️⃣蜜汁叉燒腸粉 $52
3️⃣奶黃流沙包 $33
4️⃣黑蟹子小籠包 $39
5️⃣龍蝦湯三皇餃 $55
依款龍蝦湯三皇餃🦞入面有兩粒蝦餃,蝦肉食落都爽口,蝦餃皮唔厚都👌🏻最可惜係龍蝦湯,飲落好淡,完全無龍蝦味😭隻味仲有小小似南瓜甘筍湯😔
6️⃣醬黃蒸鳳爪 $30
鳳爪炸得岩岩好,幾大隻,食落唔會太淋身加埋醬汁食落岩岩好,整體我覺得依款點心係最好味。