2019-07-03 91 瀏覽
眼見飲茶文化係香港都慢慢式微 好多傳統茶樓都變得味道一體化 同時亦有不少的式同精緻嘅小點心店係香港開花今日係舊居附近發現開左間點心店 抱住一試心態入去 見到細細間 但坐得都幾舒服 唔似傳統茶樓嘈到拆天😌Menu上點心款式都唔係特別多但足夠令我地選擇困難症發作😂 墻上仲有啲夏日推介 好奇心滿滿的我地 當然要嘗新嘗新蝦餃 必須強調 係罕見嘅鮮蝦!咬落爽口彈牙又唔會皮肉分離 令我地驚嘆😱因爲太耐無食過有品質嘅蝦餃翡翠墨魚滑燒賣第一次食非豬肉餡嘅燒賣 出奇地夾都係鮮味突出!有口感😋紫薯流心球開頭以為會好油好硬但咬落去原來又軟又Q彈 仲有啲流心奶黃 類似平時啲芝士球咁但去左第個層次☺️金玉滿堂蘿蔔糕賣相好特別 同平時唔同 唔係兩面煎完就算佢有少少酥炸口感但又唔會好硬!再加上木魚絲沙律醬嘅組合十足章魚小丸子咁!夏日推介 我地揀左天鵝鳳梨酥俾我整體感覺就係台灣鳳梨酥加熱左 但係佢係一層層酥皮🥳同朋友總結左 我地係意外地黎左一間有心嘅點心小店 值得分享俾大家🤗

蝦餃

仲有啲流心奶黃
類似平時啲芝士球咁但去左第個層次☺️

金玉滿堂蘿蔔糕
賣相好特別 同平時唔同 唔係兩面煎完就算
佢有少少酥炸口感但又唔會好硬!
再加上木魚絲沙律醬嘅組合
十足章魚小丸子咁!

夏日推介 我地揀左天鵝鳳梨酥
俾我整體感覺就係台灣鳳梨酥加熱左