2021-07-19 407 瀏覽
夜晚好想食點心,呢啲點心店啱晒我,想早午晚幾時飲茶都得。呢間嘅款式都幾多,有傳統嘅點心,又有創新嘅點心,我哋就點左幾款試吓。筍尖蝦餃皇$33飲茶我必食蝦餃,實在太鍾意食蝦,呢隻蝦餃皮薄,餡料飽滿,蝦肉爽口,仲有一啲爽脆嘅筍粒,正。鵪鶉蛋燒賣$35呢個好傳統嘅點心已經唔係成日有得食,鵪鶉蛋黃好香,蛋白部份有點爽彈,下面係滿滿嘅爽口蝦肉,好好食。爆汁墨魚燒賣$33食完傳統燒賣就食一個創新燒賣,呢個燒賣係用墨魚滑做嘅,食落口感就似爽口嘅墨魚丸,一咬開中間有爆汁流出來,餐牌寫係龍蝦汁,但係我就唔多食得出,但整體來講呢款燒賣都幾得意。XO醬菜苗餃$28菜苗餃餡料主要有豆苗和少少蝦粒,豆苗嫩口冇渣,蒜蓉嘅香味加上面頭嘅XO醬,呢個菜苗餃惹味又有鮮味。黑金流沙包$33流沙包而家變咗好似飲茶必食嘅點心,熱辣辣而且鬆軟嘅竹炭包,加上流心甘香嘅奶黃醬,實在係令人無法抗拒。章魚肉餅飯$40呢個肉餅飯我係衝着荷葉飯系列點嘅,但係上枱賣相有啲小失望,因為見唔到有荷葉包住,以為只係普通嘅蒸飯。但係食落有驚喜,原來竹籠底部鋪咗荷葉,飯吸收左荷葉嘅清香又有肉餅嘅肉汁,軟硬適中,好好味。肉餅亦都爽口,唔會好多肥膏,上面

筍尖蝦餃皇$33

鵪鶉蛋燒賣$35

爆汁墨魚燒賣$33

XO醬菜苗餃$28

黑金流沙包$33

章魚肉餅飯$40
呢個肉餅飯我係衝着荷葉飯系列點嘅,但係上枱賣相有啲小失望,因為見唔到有荷葉包住,以為只係普通嘅蒸飯。但係食落有驚喜,原來竹籠底部鋪咗荷葉,飯吸收左荷葉嘅清香又有肉餅嘅肉汁,軟硬適中,好好味。肉餅亦都爽口,唔會好多肥膏,上面仲鋪滿咗鮮香嘅章魚粒,撈埋甜豉油一齊食飯好好味。

最後,店員仲送上杏仁茶,熱辣辣香甜滋潤,估唔到點心店都有糖水送呢!