2023-05-15
老字號順德菜酒家,上環分店曾因疫情而停業,舊年重開後,終於今日約咗舊同事在此飲茶敍舊。酒家位處上環西港城隔離地庫,裝修幾有特色,有卡位有貴賓房,私隱度頗高。三個人叫了以上食物紅燒乳鴿,特價42.8一隻,雖然係特價嘢但製作絕不馬虎,上檯一刻就感覺佢係剛剛炸好,熱度十足,乳鴿好夠味,唔需要任何調味,真係抵讚!蜆介鯪魚球$68,味道有啲唔新鮮,應該係再翻炸過!招牌鳳城炒飯$148,飯都炒得粒粒分明,但蝦同叉燒粒份量唔多,味道較淡。金光炸粉果$34、西米焗布甸$36,炸粉果屬酒家推介,但似乎較失色,粉好厚,入面餡料少。另外西米焗布甸就幾好味,其他地方好難食到。鮮蝦腸粉$48,賣相較特別,蝦都夠鮮及爽,都唔錯。彩虹鮮蝦餃$48,只不過係蝦餃皮有幾種顏色,其實都只係一般蝦餃,味道還可以。金藏牛肉球$39,係用腐皮包住個牛肉球,牛肉都好實淨,唔錯。
三個人叫了以上食物
蜆介鯪魚球$68,味道有啲唔新鮮,應該係再翻炸過!
鮮蝦腸粉$48,賣相較特別,蝦都夠鮮及爽,都唔錯。