2020-04-26
去美心集團嘅翠園飲茶☕️真係間間擺設賣相點心都唔同。。去過好幾間九龍分店我覺得黃大仙北館呢間點心就最精美今日星期日雖然疫情之下😷但係全場爆滿而且外面還有很多人等位👫👭👬。。肺炎想困住我在家? No way🙅🏻♀️。。所以一早就叫老公去等位。。好彩都唔駛等好耐。。😅由於每張枱相隔要有1.5米距離所以擺放嘅枱比較寬闊。。有限制四人以下所以就唔會有啲大家庭喺度嘈嘈閉傾計🙉🙈🙊。。睇到點心紙部份是有圖片的當然我係唔會錯過啦。。。整體叫咗幾樣點心都很滿意。。特別是上湯炸粉果🥟竟然我覺得做得出色過鳳城😱。。唔單止擺設精美而且湯和粉果也是熱燙燙的。。那碗上湯還有濃濃的韭王味😋我們還點了一籠四色燒賣。。賣相就很好味道就普普通通啦。。好吃但係未見出色。。六樣點心裏面我反而最喜歡懷舊的黑芝麻卷(就是我們兒時形容為菲林筒的甜品) 起初也擔心會有失望。。但上枱一吃就感覺沒叫錯真是吃到濃郁的芝麻味。。而且很軟糯。。還可以好像菲林一樣拉出一條黑色條子😆但是服務員就比較參差。。。很多女侍應做事遊魂。。一條問題也要問幾次🤦🏻♀️🤦🏻♀️價錢不算便宜特別係星期日午市的點心價格偏高💰💰。。不過勝在質素真係OK。。