餐廳: 周記點心
資訊:

2018-01-07 709 瀏覽
原本今朝打🎾。又落雨☔️唉,唔通... ... 連個天都唔鍾意我😭所以中午要開心返下,一於2個人去西環水街嘅周記點心 + 茶餐廳食餐好嘅😋其實,認識左呢間點心店好耐,奈何每次想食,門外都大排長龍,估計都要排半小時以上,所以每次都無試😔今日差不多12點去到,門外竟然唔太多人😱即等!非常幸運,等左不足10分鐘就有位☺️因爲店內都好多人,所以搭枱係在所難免。入到去,見到只有10張4人枱共40個位,怪不得經常大排長龍😫掃一掃Openrice,奶黃流沙西多士同埋芝麻蝦多士係必食!就點呢2款啦!另外再點XO醬炒銀針粉同埋鵪鶉蛋燒賣,2個人應該夠哂食😋睇睇餐牌,點心款式唔算非常多,但勝在夠創新式又幾特別,有令人想試嘅衝動!而且點心店仲有另一個身分:茶記!見大部分茶記飲品都有,唔錯👍👍首先黎左個銀針粉,熱辣辣,有避風塘味道,有肉碎少少辣好惹味!竟然有少少孜然味,其實味道係好好😋但少少可惜係個銀針粉唔夠爽,有少少林左咁撻埋1堆,個汁有好味但可以乾身返啲😊之後黎左蝦多士,蝦膠夠哂大件,唔太爽口但都可以接受。件多士好夠芝麻,個包邊夠香口夠脆。配埋沙律醬都算係幾好味👍推介黎啦😍個多士剛剛炸好,中間脹卜卜,一切開,

XO醬炒銀針粉

芝麻蝦多士

推介黎啦😍個多士剛剛炸好,中間脹卜卜,一切開,個流沙奶黃即「必」哂出黎,好吸引😋食落口,個包夠脆、流沙餡嘅鹹蛋黃味夠濃,但又甜甜哋,真係幾特別好好味、好邪惡😋我地2個將件西多切開1粒粒食,每粒都係咁蘸啲奶黃醬食,食到隻碟都乾淨哂🤣係好好味,不過,個西多係就咁夾埋炸嗰種,我個人口味比較鍾意普遍茶記嗰款西多士,即係成份蘸滿哂蛋漿炸嗰款😅
奶黃流沙西多士

等左好耐,其他點左嘅食物都食哂,點解鵪鶉蛋燒賣仲未到嘅!?催左店員1次,過左陣仲未到,我同朋友講點解其他枱都有我地嗰碟仲未到?另一位店員立即問我地欠邊款點心,然後好快就親自端上👏👏👏

燒賣嘅肉夠實淨唔會散開,又唔會好多肥豬肉,口感一流!但我食完個燒賣好口渴,係敗北之處... ...
鵪鶉蛋燒賣

其實食完呢餐感覺唔錯👍如果唔使排太耐隊,下次都會想試下佢其他點心同茶記飲品的☺️
2018-01-07
10 分鐘 (堂食)
XO醬炒銀針粉
芝麻蝦多士