2008-04-16
食完咖哩同雞翼, 想吃雪糕頂一頂, 想起上次來這裡沒有吃到雪糕, 就過來試試.先吃一客雪糕, 再吃一客雙皮奶.一見鍾情$33: 8分, 見這裡的雪糕號稱全港首創自家制水牛乳雪糕, 當然要來一個. 這個一見鍾情除了一球水牛乳雪糕, 仲有北海道紅豆, 綠茶同黃番薯雪糕丸子, 加埋四粒西瓜. 先吃西瓜清一清味蕾, 鮮甜的. 至於主角水牛乳雪糕, 起初吃落口係好滑的, 也有牛乳味道, 紅豆都幾靚, 最好係一口雪糕一口紅豆地吃. 但不知是否味蕾的遲鈍, 吃吃下水牛乳雪糕係變得無乜味道, 淡淡的, 奇怪. 不知是否比紅豆的甜味掩蓋了. 兩粒雪糕果子雪得硬硬的, 黃番薯味好搶, 綠茶就比較柔的, 兩個都幾好.水牛乳雙皮奶$18: 7分, 上次來係吃熱的, 是晚見餐牌寫著凍食口感更好, 又想試下凍的滋味. 結果係熱的係出色好多. 凍了的雙皮奶偏杰, 吃到尾的時候更加係好濃, 凍吃也不覺得太滑. 當然, 這個雙皮奶的奶味係好充足的. 下次都係吃個熱的好了.埋單$51, 好吃也抵吃, 應該會再來的.
先吃一客雪糕, 再吃一客雙皮奶.
埋單$51, 好吃也抵吃, 應該會再來的.