2014-02-18 4411 瀏覽
知道Harlan’s cakeshop換了前Grand Hyatt的大廚, 已試過多次, 今次朋友生日就訂埋上面Harlan’s餐廳免個切餅費, 卻挽不回超貴的蛋糕費此15cm蛋糕+兩個京都綠茶cut cakes, 盛惠$1500個大洋, 為什麼? 因為我選擇了日本cream, 最premium 既ingredient, 連上面個Ball Ball都係Valrhona 70度Dark, 裡面特制要8個Layer, 加上師傅剛從京都寄來的Metcha粉(因為他媽媽是京都人) 做的兩個cut cake, 我的麻煩要求加上師傅自家設計的味道層次和賣相, 我相信這個道歉晚餐夠誠意吧。事源乃我的錯誤指引下, 害了我最好朋友輸了幾十萬股票, 終於鬆軟法國麵粉特制的海綿及日本cream特制的香滑朱古力mousse下完結我們的面左左。 或者大廚係前日本Godiva Consultant 的緣故, 朋友話朱古力出尼既text好唔同, 並非以本傷人之作, 我都覺得一叉吉落去果下完全唔需要用力, 入口更不用說了, 好像吃了一口沙糖蛋白又如一柳輕煙, 似有若無, 好玄。
Blue Chips Special - 8-layer dark chocolate mousse

5 分鐘 (堂食)