2017-10-08
一向喜愛食辣野既我,要搵食川菜既飯腳真係唔易,今日難得公眾假期,終於約齊腳一行三人去食辣。位於天后興發街既"十二味不只是烤魚",門口牆畫色彩繽紛,雖然正門係橫街,但一眼就望到。餐廳裝潢以魚為主題,襯返呢度既主打菜色。餐廳亦提供免費尿袋租借,可以一路食飯一路差電,咁就唔駛驚之後去街電話會無電啦。由於同行既朋友驚食魚多骨,同埋想食多d其他野,所以我地最後無叫主打既烤魚鍋。麻辣豬耳 :食川菜一定會叫既菜色之一,豬耳切到好薄,非常爽口,味道麻麻辣辣,配埋花生同韮黃,話咁快就食晒。口水雞 :另一樣食川菜必食菜色,口水雞份量相當多,面頭舖滿麻辣醬,開頭都驚會好辣,但食落覺得辣度適中,雞肉亦好嫩滑。悶燉兒麻辣香鍋 :之前去柴灣小店試過干鍋念念不忘,見到呢味係招牌菜,就即刻叫黎試下。香鍋非常大份,上檯時熱辣辣,配料有蝦,魷魚,雞腎,午餐肉,菇片,薯仔片同萵筍,十分豐富。雖然面頭舖滿辣椒,但食落覺得麻多過辣,越食越惹味。雞絲隨便涼麵 :食咁多辣野,都要叫返樣唔辣同凍野食。涼麵加入雞絲,青瓜絲同花生醬撈埋食,感覺非常清爽。巴蜀烤茄子 :原條茄子切開兩邊,再加入四川調味粉烤,茄子烤完後唔會太乾,唯一美中不足
餐廳裝潢以魚為主題,襯返呢度既主打菜色。
麻辣豬耳 :
口水雞 :
悶燉兒麻辣香鍋 :
雞絲隨便涼麵 :
巴蜀烤茄子 :
原條茄子切開兩邊,再加入四川調味粉烤,茄子烤完後唔會太乾,唯一美中不足既係調味粉有點太重味,蓋過左茄子既鮮味。
豬豬流沙包 :
造型相當別緻,即叫即蒸,鬆軟既包包住熱辣辣既奶皇,奶皇味道唔會太甜,但略嫌唔夠流心,可能蒸既時間可以短少少。
總括黎講,呢度名附其實"不只是烤魚",除左烤魚外,其他食物都好味道,下次想食辣真係可以再黎呀。