2017-10-09 181 瀏覽
為了獎勵侄仔考試獲高分, 依他喜好請他去吃日本燒, 他希望去 天后 的 海魂燒.店內客人很多, 幸好侄兒已先訂位, 果然醒目.侍應帶位入座後, 立即遞來餐牌.   我也幫侄仔共同點選.食物選擇頗多, 有海鮮, 肉類, 蔬菜, 主食, 小食等.還有不少自創的特色菜式.飲品價錢不貴.我們共點了兩款:  青檸話梅梳打 $28-,  男仔也愛酸甜味?  侄仔話酸酸地, 更開胃.我叫了 Ashahi 啤酒. $38.燒蘇格蘭蟶子皇 $88-/隻.蟶子皇長過手掌, 超大隻, 肉質爽甜, 鮮味多汁, 蒜茸得燒香, 好惹味. 第一道食品己非常理想燒魂炸拼盤 $58~~共三款食物:  雞軟骨, 雞中翼, 麻辣鴨舌.炸得香口, 份量不少, 惹味小食, 麻辣鴨舌由其精彩.  飲杯凍飲, 好滋味呀 ! 雞翼少骨, 肉滑, 韓燒式五花腩 $28~~超扺食, 醃味好肉質佳, 必點.炙燒和牛他他配水牛芝士、自家牛油果醬  $128~~炙燒和牛排列在正中, 伴著切了片的水牛芝士, 還有番茄, 洋蔥, 沙津菜, 和自製醬汁.  上檯大方得体.和牛牛味濃郁, 肉質嫩滑, 配水牛芝士入口既豐富且特別, 加上爽口的番茄, 洋
店內客人很多, 幸好侄兒已先訂位, 果然醒目.
侍應帶位入座後, 立即遞來餐牌.   我也幫侄仔共同點選.
食物選擇頗多, 有海鮮, 肉類, 蔬菜, 主食, 小食等.
還有不少自創的特色菜式.
飲品價錢不貴.
我們共點了兩款:
我叫了 Ashahi 啤酒. $38.
燒蘇格蘭蟶子皇 $88-/隻.
蟶子皇長過手掌, 超大隻,
燒魂炸拼盤 $58~~
共三款食物:  雞軟骨, 雞中翼, 麻辣鴨舌.
雞翼少骨, 肉滑,
韓燒式五花腩 $28~~
超扺食, 醃味好肉質佳, 必點.
炙燒和牛他他配水牛芝士、自家牛油果醬  $128~~
和牛牛味濃郁, 肉質嫩滑, 配水牛芝士入口既豐富且特別, 加上爽口的番茄, 洋蔥, 沙津一起吃很清新, 菜式並不簡單, 有層次又美味, 真是味覺新體驗,
一口帆立貝海膽 $58/pc ~~
海膽釀入半切開的刺身級帆立貝上,
 我們把帆立貝連同海膽入口, 鮮味無比!
黑松露芝士牛油焗雜菇 $48~~
用錫紙包焗, 雜菇塗上芝士及黑松露, 打開錫紙味香濃,  雜菇入口香而不油, 焗得夠軟滑可口.
芝士拉絲, 侄兒最仲意.
黑松露溫泉蛋和牛海膽石鍋丼, $128 ~~
好豐富的一個飯, 有和牛, 海膽, 溫泉蛋, 黑松露, 我和侄兒看到眼金金, 想不到食材如此豐盛, 上檯那般吸引
石鍋燒熱, 小心燙手.  我們把飯撈時, 已先吃一口金黃海膽, 和牛肉片, 香味無比.  和牛肉質嫩滑, 加點溫泉蛋入口更滑.
此個飯真正頂好味.
侄兒大胃口, 他吃一碗再一碗.
最後点了生果:  燒菠蘿
新鮮菠蘿共五塊, 厚肉, 外層燒得香,  內裡蜜糖甜, 真好味.
餐廳出品有新意, 食材新鮮,  質素高, 份量足, 員工服務態度好, 令我們對此餐廳留下美好印像, 必推介給朋友.
  • 黑松露溫泉蛋和牛海膽石鍋丼;
  • 燒蘇格蘭蟶子皇
  • 一口帆立貝海膽
  • 炙燒和牛他他配水牛芝士、自家牛油果醬