2020-05-07 255 瀏覽
之前曾經食過佢係山景既舊鋪,今日特意試下新鋪。對比舊鋪,新鋪光猛好多,全黑既牆身貼上多隻繡左花既碟,多左一層時尚感,但係仍然保留左我好喜愛既傳統舊式扒房果隻格仔檯布,新舊交融。尚算係新開張,店鋪特意送上一杯餐前紅酒。有埋welcome drink,成件事特別elegant!佢既苦澀味唔重,屬於易入口既品種。夜幕低垂,坐係面向玻璃窗外面既長檯位,睇住街邊人與車歸家既腳步,甚是享受。一杯紅酒,當然配搭番牛扒就最為不過。叫個鐵板餐,先附餐湯同麵包。蒜蓉包為薄脆既一片,羅宋湯則茄膏香濃。我點左一份澳洲T 骨,menu 提到有足8 安士。T 骨扒有左右兩個部份,帶來兩種不同口感。一面切落較結實有咬口,自帶肉香,另一面則較為鬆軟,入口多汁,整體上算係保持番舊鋪一貫水準。飯、薯菜、意粉揀左意粉,裝既係牆上同款都幾靚既碟。一直都覺得甜品同飲品係呢間餐廳既加分位,因為佢既甜品係雪糕or 啫喱杯,同埋有得叫黑牛呢d 特別有港式情懷既東西。啫喱可以揀提子同青檸味,揀左青檸,食落似我夾糖必夾既綠色熊仔糖,好食。本來想叫金牛,不過咁岩佢無芒果雪糕,所以叫番黑牛。實物比舊鋪大杯,而家成個jar 咁大!我見其他人叫

餐前紅酒

蒜蓉包
餐湯

澳洲T 骨
T 骨扒
T 骨扒
意粉

一直都覺得甜品同飲品係呢間餐廳既加分位,因為佢既甜品係雪糕or 啫喱杯,同埋有得叫黑牛呢d 特別有港式情懷既東西。啫喱可以揀提子同青檸味,揀左青檸,食落似我夾糖必夾既綠色熊仔糖,好食。本來想叫金牛,不過咁岩佢無芒果雪糕,所以叫番黑牛。實物比舊鋪大杯,而家成個jar 咁大!我見其他人叫普通奶茶檸茶都係咁大杯…
啫喱杯
黑牛