2012-05-29
每月一次聚會, 今次就試吓 Okapi 啦!大家一坐低就異口同聲話, 以為自已去錯門口, 度門重到開唔到 ! 入正題吧 ! 點了 menu for couple頭盤 : 牛油果沙律 - 我最喜愛 '林林' 的牛油果, 還有他調配的沙律汁, 非常美味 田螺 - 再一次他的汁真係做得好好, 我是偏向淡口味的, 但一點也不感到鹹 湯:龍蝦湯 - 同枱不飲酒的朋友就說有濃濃酒味, 但我覺得還可以再加一點點. Cream 亦可再加一點點. 總括而言, 比較淡口, 不夠厚. 龍蝦湯不是要比較濃一點嗎 ?主菜:意粉 - 再來一次, 他的汁 - 一流呀 Sirloin - 朋友要的是 WELL DONE, 我要的是 MEDIUM RARE, 正當大家在熱烈討論 Well done 太硬啦, 要咬好耐; Medium rare 血淋淋, 點食呀 !結果 : 你做唔到就唔好問啦, 問得你就做好佢啦 ! Well done 的, 大約有八成, 朋友還可以接受; Medium rare 呢........ 我就o趙到頭痛, 起碼有七成呀, 搵滴血睇吓都難 當下我覺得佢係咪聽錯我話 Medium
入正題吧 ! 點了 menu for couple
頭盤 :
湯:
主菜:
意粉 - 再來一次, 他的汁 - 一流呀
結果 : 你做唔到就唔好問啦, 問得你就做好佢啦 ! Well done 的, 大約有八成, 朋友還可以接受; Medium rare 呢........ 我就o趙到頭痛, 起碼有七成呀, 搵滴血睇吓都難 當下我覺得佢係咪聽錯我話 Medium well 呢 但再看之前其他食評, 好像係會煮得偏熟 ! 但如果我要 rare, 佢會唔會真係喺雪櫃攞出來就上枱呀 !!!!!!!!! Rare 真係唔係間間得
頭盤, 湯, 意粉做得有多好, 已於事無補了, 前功盡癈 ! 隨後的甜品同咖啡已食而不知其味 !
最後我還是會再試, 但一定不會叫牛扒, 希望 Pizza 會好些 ! 環境真的不錯, 唔嘈; 小妹試過去五星級酒店的 Lounge, 嘈到好似街市一樣, 飲咗一杯就要轉場 .........