餐廳: 宮崎肉本舖
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
話咁快又黎到新嘅一年咁就當然希望有一個新嘅開始,既然作為開始當然就係要盡善盡美,就連食都要由一級棒開始。 😍頓時就會諗起日式料理,但唔止係刺身,而係矜貴到不得了嘅和牛燒肉, 嗰種享受,直擊靈魂嘅深處。 心動不如行動當然就要搵返一間又靚又正嘅餐廳。😏咁就選擇左銅鑼灣新建築物Sugar+ 嘅宮崎肉本舖,喺呢一度就可以食到頂級宮崎和牛,冇得彈😝店舖每月從自家桜花農場,以「一頭牛」採購方式,獨家引入得獎無數的A5桜花牛,食客就可以非常有口福咁樣由赤身至霜降,一次試勻多種部位🤤首先一開始就係視覺嘅享受,一大盤唔同部位嘅和牛呈現喺眼前,🥩當中更加包括四種稀有部位—和尚頭‧前腿肉、西冷扒同埋壽喜燒牛肩肉, 🥩由於西冷扒同埋壽喜燒對技術要求比較高,所以更加會由店員親自炮製,油花嘅吱吱聲絕對係引起食慾嘅一大因素。 西冷扒原塊燒嘅時候,係可以見到極度細微嘅油花,直頭係似一件藝術品,🥩喺燒嘅過程亦都會引起唔同嘅火花產生,燒出最佳嘅氣味,大約都係五成熟左右就在由店員安排切到1口嘅size,🥩除咗原汁原味咁樣食之外,仲可以配搭旁邊嘅Wasabi或者海鹽,🧂Wasabi就可以花淡少少油脂嘅味道更加突出牛嘅鮮甜味,

首先一開始就係視覺嘅享受,一大盤唔同部位嘅和牛呈現喺眼前,

和牛西冷扒
🥩除咗原汁原味咁樣食之外,仲可以配搭旁邊嘅Wasabi或者海鹽,🧂Wasabi就可以花淡少少油脂嘅味道更加突出牛嘅鮮甜味, 西冷呢一個部位肉質就稍為會結實啲,咁就油脂分明,顛覆咗對頂級和牛嘅印象。🥩

之後開始就係自己可以落手燒嘅時間,咁通常都係會由淡味開始燒起。😝

內後腿肉— 🐮比起前腿肉多番少少油花,後腿嘅肉質更加結實,肉味亦都相對香濃翻唔少🐮

前腿肉— 咁多個部位之中算係最瘦嘅部份,🥩肉咁明顯油脂亦都冇咁多,同時亦都係最淡味🥩

肩口肉 — 🐄數一數二比較最平衡嘅部位,會見到油花會集中喺某一個位,🐄然之後再四散成塊肉,肉身就淰啲,同和尚頭嘅感覺有啲似🐄

和尚頭 — 🐮非常粗嘅纖維,肉質傾向結實啲,呢一個部位通常都唔建議燒得太熟,如果唔係就變得好韌,反而影響咗整體嘅味道🐮

五花腩— 🥩腩嘅部份通常都係半肥瘦,不過以和牛嘅五花腩來講即使係肥嘅部份都只不過係薄薄嘅油花位,🥩同時亦都有唔同層次嘅味道🥩

食完牛嘅盛宴之後亦都有其他新鮮炸物同埋別叫燒物。🫣

甲羅燒— 🦀
甲羅燒
作為新鮮嘅海產,當然就係要蟹逅一下甲羅燒嘅鮮味,食之前就將鵪鶉蛋攪勻,再燒🦀,咁就又香又有蟹膏嘅味道,濃郁嘅感覺就好似吸收晒成隻蟹嘅精華,一羮蟹膏再配一啖米餅,口感豐富好享受。🦀

白汁芝士帆立貝—
白汁芝士帆立貝
🧀海鮮亦都係呢一度非常推介嘅系列,其中仲有呢款味道夠晒濃郁,夠晒嘅滋味嘅帆立貝,擺上火度燒一燒,🧀好快就會變咗熱辣辣,原隻帆立貝新鮮滋味

日本魷魚— 🦑
日本魷魚
燒魷魚,亦都係特別香,非常彈牙而且有鮮甜嘅感覺

北海道一汐赤魚—
汐赤魚
第一次食依種魚,肉感都幾實在,魚肉鮮甜可口🐟

自家製九州和牛辛口餃子-
自家製九州和牛辛口餃子
🥟連餃子都要用和牛去整成就可以睇得出餐廳嘅豪華感, 🥟微辣嘅味道就亦都帶出左肉質嘅鮮甜,餃子皮煙煙韌韌又唔太厚,🥟附送嘅醬汁亦都大有少少辣味調出清新,裏面亦都非常之足料🥟

最後當然又到左激動人心嘅甜品時間,甜品方面選擇亦都唔少,而且每一款都勾得住食客嘅歡心。 😍

自家制3.6特濃牛乳奶凍—
自家制3.6特濃牛乳奶凍///    雪糕
🥛牛乳奶凍可能唔罕見,但充滿奶香同埋追求濃郁嘅感覺就唔係間間可以模仿得到,🥛而且仲要係限量供應,所以人氣度亦都爆燈,鮮奶香滑而且甜度降低左唔少,更加可以中和一下頭先食咗咁多嘅飽肚感覺🥛

雪糕— 🍨見到個包裝,相信都唔陌生,MOW 牌子嘅雪糕絕對唔會令人失望,無論係雲呢拿味,定係抹茶味道都係非常重口味,絕對令人上癮一杯又一杯。 🍨

巨蜂乳酸梳打—
巨峰梳打
🍹食和牛唔多唔少都會有油膩嘅感覺,飲番一杯乳酸梳打清新又醒胃。爽呀!

一個價錢食盡和牛仲要任食,作為新嘅一年當然係要獎勵一下過去同埋激勵一下未來嘅自己啦😏今次係豪啲,不過物有所值!

宮崎肉本舖 (銅鑼灣)
銅鑼灣糖街25-31號Sugar+6樓
2023-01-14