1K
2017-01-01 973 瀏覽
都話M佬鐘意去台灣食嘢㗎啦,之前去完,今次又話要食台灣嘢,話好掛住台灣嘅味道喎!!! 今次去太子好媽媽台灣館試下媽媽嘅手勢先!!珍珠奶茶食台灣嘢無理由唔飲珍珠奶茶嘅,茶味好香濃,唔係奶,珍珠就夠腍,不過唔夠甜。香酥大雞排每次去台灣夜市都必定會買份香酥雞排,好媽媽嘅雞排新鮮炸起,熱辣辣。雖然外面嘅炸皮炸到同啲肉分開,不過一啲都唔厚,香脆鬆化,入面嘅雞肉好嫩滑,又夠Juicy。皮蛋涷豆腐分量比想像中大,涷豆腐好滑,好香豆味,上面有青瓜絲同皮蛋。最鐘意好膠嘅皮蛋黃,配埋甜甜嘅醬汁,層次好豐富。我家三杯雞三杯雞係台灣經典菜,三杯係指麻油、醬油同酒各一杯,味道又甜又鹹,加埋爆香嘅蔥薑蒜同九層塔,真係好香!! 雞肉好滑,仲有啲菇,好爽口。好媽媽肉燥飯識食梗係食肉燥飯啦,不過份量比較少,肉燥好香,肉碎中又有少少肥豬肉,正!! 隻滷蛋都好入味,配埋酸菜!肉燥燙青菜很地道嘅台灣油菜,青菜係選用通菜,都好新鮮好靚,唔會太老,加埋少少肉燥,唔會太淡。另外,特別喜歡枱上嘅小句子,很有台灣特色,真係好似去台灣咁!

2016-12-20