鰂魚涌市政大廈圖書館睇完書,見樓下有熟食中心就打算快食個午餐。 位置都幾難搵,由1樓入口去到街市兜左陣都唔知係邊,落多層好似叫M樓先到。熟食中心比想像中細,只有3檔,行左一圈都見唔到最想食既公仔麵,最後揀左門口最好招呼既東記。睇完餐牌對粉麵最有興趣,同時見搭台位阿哥食緊好吸引既扣肉飯,多口問句乜餐牌冇既,佢竟然話你叫就有架喇,睇黎有好多隱藏菜式喎。 最後問返阿姐,原來黑板上用左有如隱形墨水既粉筆寫左是日精選,係有扣肉既。乾炒肉片烏冬 ($37)烏冬即炒等左10分鐘左右,好耐冇試過食物熱氣騰騰咁上台,成分鐘先散哂d煙。 以成口油都要食既覺悟落單,神奇地烏冬有鑊氣得黎唔油膩,食完個碟完全冇多餘既油/醬汁。 除左大路既芽菜韮菜,仲有我最愛既爽脆韮黃,最重要係醬汁淡口唔會口渴,好滿足。梅菜扣肉飯 ($36)地盤佬飯份量驚人,夠兩個學生妹分。 扣肉未炆到融化但好入味,底下仲有梅菜撈飯,可惜本應加分既白菜仔有沙,味道大打折扣。雖然餐牌寫明午市配飲品要加$4,但阿姐口頭sell我個餐包飲品,最後叫左凍檸茶同可樂都冇收錢。 可樂仲要原罐上添,十分抵食。估唔到熟食中心無論質素、價錢、份量都完勝茶記,唔介

乾炒肉片烏冬 ($37)
乾炒肉片烏冬

梅菜扣肉飯 ($36)
梅菜扣肉飯

估唔到熟食中心無論質素、價錢、份量都完勝茶記,唔介意地方淺窄又順路既話可以一試。

梅菜扣肉飯