2019-06-23
話說周末太遲食中午飯,晚餐就變左宵夜時段喇!男友就提議到附近食串燒喇!於是就決定試下呢間位於旺角長湯街燒烤堂。點餐紙就是他們餐牌,底面兩版,款式唔算好多,反而口味選擇多d!有麻辣、孜然、泰式等。仲有幾款日式居酒屋有的佐酒小食。隔離桌桌都飲啤酒食串燒,陪不愛飲酒的男友唯有叫王老吉$12/罐 蒜蓉茄子 $32 燒得比其他濕潤,起初仲驚會唔夠香口惹味,結果加埋桌上提供的辣粉剛剛好。紐西蘭羊肉串$28少少羶孜然羊肉串味,不錯。惹味手切雞腎 $18三塊手切厚片,惹味爽口。地道牛肉串 $22牛肉串相對牛味唔濃,但醃製花雕香氣幫助不少。雞皮墨魚滑$38雞皮酥脆,墨魚滑彈牙,加埋都幾新穎。芥末松阪豬 $18豬肉口感較似豬頸肉口感,調味略淡!芥末都唔算嗆口!如以芥末醬汁替代應該惹味不少。泰式豬頸肉 $38呢個抵食推介,$38份量算好多。配埋招牌泰式辣汁,泰味十足!正~泰式鹽焗盲鰽魚 $118比想象中來得大條吸引,除附上招牌泰式辣汁外,還有一碟柚香檸檬豉油。個人覺得沾後者更清爽,停唔到口。大量泰式香料塞在魚身內,肉質鮮甜嫩滑。但要注意盲鰽就多骨左少少,不過呢個超愛大推。
於是就決定試下呢間位於旺角長湯街燒烤堂。
仲有幾款日式居酒屋有的佐酒小食。
隔離桌桌都飲啤酒食串燒,陪不愛飲酒的男友唯有叫王老吉
$12/罐
蒜蓉茄子 $32
紐西蘭羊肉串$28
少少羶孜然羊肉串味,不錯。
惹味手切雞腎 $18
三塊手切厚片,惹味爽口。
地道牛肉串 $22
牛肉串相對牛味唔濃,但醃製花雕香氣幫助不少。
雞皮墨魚滑$38
雞皮酥脆,墨魚滑彈牙,加埋都幾新穎。
芥末松阪豬 $18
泰式豬頸肉 $38
呢個抵食推介,$38份量算好多。
配埋招牌泰式辣汁,泰味十足!正~
泰式鹽焗盲鰽魚 $118
個人覺得沾後者更清爽,停唔到口。
大量泰式香料塞在魚身內,肉質鮮甜嫩滑。
但要注意盲鰽就多骨左少少,不過呢個超愛大推。