2021-03-12
之前路過堅信號上海生煎皇,都已經勁想試下佢哋既生煎包,不過好多時都幾Full下,今日同朋友來旺角行街,甘啱見仲有枱吾洗等位,終於有機會試下佢哋既生煎皇!~堅信號生煎包 (4個 $36)生煎包個個都脹卜卜,熱辣辣夠新鮮,仲要煎到有脆底,一咬落去,有爆汁效果,而且肉汁有豬肉鮮甜味,水準不錯,食果陣建議先細細咬一口,慢慢品嘗生煎包入面嘅鮮肉湯,同埋滿滿嘅肉餡,亦不會過熱燙口。堅信號灌湯小籠包 (4個 $32)小籠包皮好滑,隻隻都好晶瑩飽滿,同樣即叫即蒸,咬落去充滿肉餡同肉汁,非常好食。秘製厚切豬扒擔擔麵 ($62)擔擔麵麵條屬中幼度,煙韌而帶軟身,一大湯碗,份量不少,上面舖滿花生碎及肉碎,湯底帶花生味及微辣,味道非常濃郁,麵條吸收曬湯底精華,非常美味!!豬扒半煎炸上枱,Size有一大塊,豬扒醃製得非常惹味,味道略帶微甜,豬扒肉厚得來亦夠鬆軟,配埋擔擔麵一齊食,非常好食。外婆紅燒肉菜飯 ($60)紅燒肉件件都肥瘦均勻,醃制得極為入味,中間的脂肪配埋中瘦度豬腩肉,入口感覺肥美而滿足,同綿綿菜飯好配。凍豆漿 $12豆漿甜度適中,味道正常。餐單上面仲有好多其它選擇,仲有麻辣小食同酸菜魚。餐廳雖然屬連
堅信號生煎包 (4個 $36)
堅信號灌湯小籠包 (4個 $32)
秘製厚切豬扒擔擔麵 ($62)
外婆紅燒肉菜飯 ($60)
凍豆漿 $12
豆漿甜度適中,味道正常。
餐單上面仲有好多其它選擇,仲有麻辣小食同酸菜魚。餐廳雖然屬連鎖小店,但環境衛生企理,而且食物質素水準高,全部新鮮制作,所以無論堂食同買外賣嘅客人都不少呵!!下次都要再來食佢哋嘅生煎包吖!!