2020-09-28
一向都鍾意食中菜💕平時我同男友都成日去茶樓食點心、食小菜😆,呢日佢神神秘秘咁話帶我去食好嘢😆行下行下黎到瀝源邨😹,原來呢度有間開左都幾耐下嘅茶樓 富東閣海鮮酒家👍🏻男友話呢間嘅片皮鴨幾出名同好食,於是叫左片皮鴨($168),加左30蚊要個涼瓜炆鴨件(賣相唔靚,唔記得影低😹),同埋薑蔥生蠔煲($80)😻片皮鴨份量幾多,差唔多都有成12~13舊,皮唔燶😋而且香得黎又脆😻肉黎講唔鞋口又多肉汁😋水準好好😻而啲麼麽皮就稍為厚左少少,不過味道都唔錯架,用佢包住啲鴨、青瓜、京葱真係好好食👍🏻👍🏻👍🏻街坊酒家黎講都有8/90分架💕而加錢嘅涼瓜炆鴨件,個人覺得麻麻地,涼瓜唔算林,唔算入味😹鴨件就正正常常,味就幾香,肉就當然唔會多啦(啲肉就喺片皮鴨片淨嘅)~薑蔥生蠔煲就真係幾抵👍🏻生蠔好似都有成接近10粒以上(無記錯嘅話)😹😻不過份量黎講係比外面啲酒樓多架~而且粒粒都好大粒又厚身🥰食落啖啖肉~