2021-12-19
早前經過朗豪坊做嘢,諗唔到食乜,喺條街周圍望嘅時候見到呢間舖頭,想去睇吓價錢,覺得都OK,再上嚟睇埋其他食評,見到都好多正評,就決定入去試吓。我當日揀嘅係90分鐘午市火鍋放題, B餐,叫咗美人鍋喎。通常食呢啲,第一次我都唔會揀最平,啲肉嘅質素應該會好一般,亦都唔會揀最貴,因為唔知佢質素如何。但係留意番,星期六日要加$10 ,職員帶緊我入座嘅時候先至講,本身係門口唔多覺。我當時係三點幾去,所以唔使等位就可以直接入座,加埋我諗都冇20個人。店員喺我坐低之後就簡單同我講解喺邊度拎食物嘢飲。呢度有蔬菜、各種嘅丸。都算多選擇。熟食區,有三樣炸嘢,我記得有查牛奶同查番薯之類嘅嘢,另外仲有格仔餅。呢度去台灣熟食區,賣相一般所以無試到。另外仲有飲品,想睇一點就係佢有自製台式飲品,我試咗一杯白桃茶,係冇乜味嘅,但係唔想音兩罐可樂所以都冇計。唔好太大期望。仲有雪糕,有Häagen-Dazs同movenpick。食物方面,正常發揮。啲牛肉未知於好高級但係入口可以,不過呢啲放題總係有一個通病:永遠第一兩碟都係最好,之後一碟比一碟薄切牛肉。但係我想講嘅係個西班牙豬肉有驚喜。我覺得好味嗰啲牛肉。但係我唔記得影啲牛
呢度有蔬菜、各種嘅丸。都算多選擇。
仲有雪糕,有Häagen-Dazs同movenpick。
但係我想講嘅係個西班牙豬肉有驚喜。我覺得好味嗰啲牛肉。
但係我唔記得影啲牛肉嘅相
不過有樣嘢我想講,個美人湯湯底可能佢落咗雞嘅關係好油,煮咗一陣就要片油。
美人鍋湯底
睇吓幾咁恐怖!呢個動作唔做唔得,真係食晒落肚!
美人鍋湯底
另外點解話呢間野服務唔好?啲店員十問九唔應!可能佢哋見小人所以當休息吓,有幾個成日黐埋傾偈!反而有個年紀大小小嘅阿姨比較落力幫我哋!
但係最令人不滿嘅係,我食咗半個鐘之後,應該食咗兩轉,之後落嘅單基本上都係冇出!食90分鐘,其中一張單等咗20分鐘都冇人送野黎,因為我慢慢食緊其他嘢講時都唔覺,食完之後再落多張單佢都唔送過嚟,我就搵個阿姨幫手,咁啱先出到我20分鐘之後落嗰張單,但係另外一單佢係系統又話出咗。跟住我嘗試再落四五張單全部都冇嘢送來,都係要叫阿姨走過來幫手入廚房拎,佢仲好好咁同我講話有咩需要可以直接搵佢。
講真,如果一班人去食可能真係會食三燥。得咁少人都咁樣漏單。仲要講緊每一碟其實係得兩小編薄切牛肉或者豬肉,一下就食晒!
應該唔會再幫襯!