2019-09-27
過開嚟呢頭開會,喺公司樓下經過呢間麵店,味道真係香噴噴,的確係好吸引人。門口睇一睇餐牌,嘩,價錢唔係特別貴,但定價係$40一碗粉面,的確唔簡單,因為喺荔枝角環頭環尾,一間簡陋嘅小店,竟然叫呢個價錢,一定有佢過人之處,所以有一定嘅期望,就入去試下。先講結論:係令人失望嘅!要測試一碗牛腩粉麵有幾好食,有兩個主要元素,第一當然係嚿牛腩,第二就係個湯頭,通常肥腩同半肥瘦都一定唔會唔好食得去邊,要試出師傅嘅真功夫,就要食瘦腩,而且要多汁,希望令到個湯更濃郁,除非你想食得好清。整體上,份量是OK的,首先試咗舊牛腩,一咬落去,完全冇入口鬆化嘅感覺,而肉質係帶一點死實,但未至於韌,同時唔夠入味,咬入肉中間,味道好淡。當然,你會話食半肥瘦咪得囉,係你自己揀瘦腩之嘛;但我頭先咪講過囉,就係要試吓師傅嘅真功夫!湯頭亦冇乜特色,好明顯只係普通粉面店嘅一般湯頭再加上普普通通嘅腩汁,一啲都食唔到香料五香嘅味道,只係一啲普通得唔可以再普通嘅腩汁放上湯。所以,整體上呢碗牛腩米粉實在係普普通通過普普通通,叫價$40實在係唔合格!芥蘭嘅質地唔錯,淥菜嘅時間掌握得好好,蠔油幾好味,反而蠔油芥蘭係挽回左少少分數!下次再嚟荔枝
下次再嚟荔枝角,一定唔會再嚟食,因為呢個價錢來講,CP值實在太唔值!