2017-09-09
睇到朋友facebook介紹七輪燒肉, 啲牛肉好靚睇到口水都流, 自稱牛魔王嘅我梗係想去試下啦原來仲有燒龍蝦添情有獨鍾我都係鍾意食牛肉, 何況仲有A5肉眼扒和牛就是和牛,看。。。油花如大理石紋,脂肪平均又夠肉汁燒一燒店員替我們剪成一小塊燒完後肉裏的油花給化掉,並與周圍的牛肉融合起來。。。。牛肉既嫩,亦有油脂化開的甜,三百幾蚊一大塊,超巿買都吾止呢個價啦仲有好多不同部位嘅和牛三角牛肉,係位於牛後腿外侧靠近股骨一端,從臀肉中分割而出,主要由闊筋膜肌等肌肉组成。一般一隻500公斤嘅牛只得幾公斤三角牛肉所以牛肉味濃,油脂多,燒約1分鐘後,肉質仍然細嫩,入口即融黑毛和牛舌,厚切, 選取嘅係牛脷嘅舌心,口感當然比一般嘅牛舌好喇, 正所謂一分錢一分貨嘛 識食靚嘢嘅梗係叫啲好㗎啦牛舌中心係最嫩滑部分,燒時撒上黑胡椒,牛香四溢,值得推介的另外再叫咗燒烏魚子燒咗之後嘅烏魚子,咬落去甘香美味今晚真係食得好滿足好豐富, 香港真係一個好地方, 有咁多好嘢食, ‘美食天堂’呢個美譽,真係當之無愧
原來仲有燒龍蝦添
情有獨鍾我都係鍾意食牛肉, 何況仲有A5肉眼扒
和牛就是和牛,看。。。油花如大理石紋,脂肪平均又夠肉汁
燒一燒店員替我們剪成一小塊
燒完後肉裏的油花給化掉,並與周圍的牛肉融合起來。。。。
仲有好多不同部位嘅和牛
一般一隻500公斤嘅牛只得幾公斤三角牛肉
所以牛肉味濃,油脂多,燒約1分鐘後,肉質仍然細嫩,入口即融
黑毛和牛舌,厚切, 選取嘅係牛脷嘅舌心,
牛舌中心係最嫩滑部分,燒時撒上黑胡椒,牛香四溢,值得推介的
另外再叫咗燒烏魚子
燒咗之後嘅烏魚子,咬落去甘香美味