2016-12-19
睇戲前ee肚,係旁邊見到呢間幾有特色的米線舖,又藥膳雞湯又黑蒜,冬天進補最好不過啦…一於試試~我食藥膳雞湯米線有雞又有4、5個配菜都係55蚊,係街買個補身湯都要呢個價啦~好期待~ 等左10分鐘終於有得食,個湯真好足料和香濃藥膳味~雞件雖是雞胸肉但幼嫩鮮甜,比起我朋友個碗的雞脾件更冇骨啖啖肉。配料有蟲耳花、雲耳、冬菇、腐竹、豆卜,樣樣齊幾豐富。我試左friend個黑蒜湯也不錯!同個黑金雞翼係兄弟! ~再叫左2個小食做餸~ 1/黑金雞翼- d雞翼有成5cm長加上惹味既黑蒜醬食到停唔到口~聽講黑蒜抗癌,出面都好少食到呢種的醬,所以差d想叫多一碟黎食(肚皮空間有限,下次再留食過啦~ 😆)我覺得自己食緊又好味又補身既健康餐咁! 好! 另一個小食係柚子豬軟骨,鍾意濃郁柚子醬既都會鍾意呢個餸,d豬軟骨火候好足夠,骨都成為骨膠原啫喱和入味的肉加柚子酸甜配合得合到好處!只是因為碗米線和雞翼真好有特色,呢個餸係我心中比下去,只能排第3~哈哈…後黎驚自己食濟,叫左杯開胃消濟的天然飲---5年咸檸蜜~ 我睇飲品類時,就被佢零捨隔開一欄“天然蜂蜜類”吸引住,佢強調“5年”即夠陳年佳釀feel的飲品,所以就試試。
我試左friend個黑蒜湯也不錯!同個黑金雞翼係兄弟! ~
再叫左2個小食做餸~
我覺得自己食緊又好味又補身既健康餐咁! 好!
後黎驚自己食濟,叫左杯開胃消濟的天然飲---5年咸檸蜜~ 我睇飲品類時,就被佢零捨隔開一欄“天然蜂蜜類”吸引住,佢強調“5年”即夠陳年佳釀feel的飲品,所以就試試。的確好夠味,飲完好似喉嚨都順滑左,把聲都靚d咁~ 鍾意食口立濕如我就連佢個塊咸檸檬都食埋先至停口~ 22蚊杯都值回票價!
我同個friend都滿足到捧住肚走,下次經開呢頭都會過黎“返尋食”! 😄
好在我同friend個晚6點幾去食,7點開始已坐滿開始要等位添~