2016-08-11 7037 瀏覽
閏蜜就係你事無大小都會想同佢分享,不論開心/傷心/擔心等等。慶肯自己有幾位閏蜜。閏蜜生日啦!所以想搵間有質素又舒服既餐廳,慶祝一番。閏蜜首選地點要係觀塘,咁就好啦!觀塘工廈多,選擇亦多,之前見到其他人的食評話唔錯,就book左呢間啦!!我地約左六點半,入到去出奇地~寧靜。因為3個人安排左梳化位比我地。環顧餐廳,全場都算大(雖然未佔全層),以灰黑為主。侍應遞上餐牌後,大家就齊齊搵食先。餐廳食物價格中等,我地點選了2個晚餐再另加一份三文治 可以share 啦!ORDER完晚餐, 侍應已奉上暖烘烘的麵包, 一籃裡面有3款包類, 全部好軟熟, 唔用牛油, 用佢地自家醬一樣咁好味。Starter : 法式煙三文魚醬配鮮菜沙律聽到個名已經好吸引, 三文魚醬好香, 咬落去好滑, 配上3小片小多士, 小多士實在唔夠我地沾上全部三文魚醬, 所以將麵包也一起沾上, 唔好浪費美味的食物。鮮菜沙律雖然細細份, 吃完較濃味的三文魚醬後, 能夠吃到沙律菜可以中和一下味覺溫泉蛋配野菌及法國火腿我地將溫泉蛋伴均, 沾上法國火腿. 帶鹹的火腿配上淡淡的溫泉蛋是多麽的配合啊! 還有菠菜及磨菇, 份量啱啱好 !*讚一讚侍應

Starter :

法式煙三文魚醬配鮮菜沙律

溫泉蛋配野菌及法國火腿

*讚一讚侍應會在每上一個前菜都會介紹, 令你有種被上心的感覺*

到主菜啦 ~

香煎帶子伴野菌芝士意大利飯 $278

烤澳洲牛柳伴新薯及新鮮時蔬 $268

香煎帶子伴野菌芝士意大利飯 (侍應話今晚改用意粉)
帶子大大粒, 咬落去聞到一陣牛油香味, 忍唔到一啖食晒佢。意粉硬度適中, 還有些切粒及炒過的雜菌, 好滿意。
烤澳洲牛柳伴新薯及新鮮時蔬
牛柳要6成熟, 真係做得到。牛柳煎得啱啱好, 好淋, 佢有提供醬 (忘記是什麼), 但我喜歡唔沾醬, 因為可以食得牛的味道。
法式火腿芝士三文治配火箭菜沙律
好中意食火箭菜的我, 專登點了這個三文治, 三文治完全唔馬虎, 可以睇到麵包表面已烘過, 而且色澤金黃, 芝士被烘過已和火腿溶為一體, 上枱時還熱呼呼。火箭菜就嫌少左D, 多D更好
當然唔少得係甜品啦 ! 因為閏蜜生日, 一早請侍應寫定字, 檸檬撻充滿帶點酸的檸檬, 好清新。還有一盤贈送的甜品, 好鬆化。
閏蜜好開心, 因為大家食得好盡興, 地方舒服, 侍應態度好好, 每上一款食物也會親自介紹, 給你一份尊重的感覺。而且每款食物各具特式, 每款都好入味 !! 大讚呀 !!!

題外話/補充資料: 由於麵包太好食, 我地再ORDER多一籃 (免費)