2017-09-06 74 瀏覽
今次係第二次光顧焱手工涮涮鍋點解又再翻轉頭光顧?因為我覺得對比起坊間其他嘅打邊爐餐廳,焱手工不論食物(包括火鍋配料同海鮮種類)以及環境都比較優勝。由於對上一次試左手工粥底海鮮火鍋套餐,所以今次就決定試下焱選套餐首先前菜係鮑撈起手撕雞既然做得前菜,其實份量唔需要多,最緊要係好味,夠開胃。手撕雞加上其他顏色豐富嘅配料,賣相相當吸引。 湯底方面 ,一鍋兩味湯底一邊為麻辣,另一邊為人蔘藥膳。有圖有真相,真係原條人蔘架! 呢個鍋可以同時照顧到想食辣同唔食辣既顧客,幾好爐中間有個圓形位用嚟整清酒煮螺嘅,清酒煮螺一點火既時候,,d火"馮"一聲飄起,睇我地”嘩嘩聲"另外點選左5款時令海鮮帶子、鮑魚、蝗子、脆脘片、海蝦海鮮款款新鮮,而且份量以人頭計,所以人人有份,唔洗爭其實加埋頭先有清酒煮螺,嚴格黎講其實有6款海鮮先啱仲有5款火鍋拼盤太極蟹子海鮮軍艦 別蝦我(即鮮蟹雪條棒)手打安格斯香辣牛丸 黑松露餃子三層墨魚磚淨係睇名都非常吸引,而且呢d火鍋配料亦都唔係一般火鍋店可以食到同埋我覺得餐廳好有心機幫d配料改個咁特別既名,誠意同創意都100分!特別提一提,香辣牛丸真係幾辣下! 但真係值得一試試,辣得過癮食

今次係第二次光顧焱手工涮涮鍋

首先前菜係鮑撈起手撕雞

湯底方面 ,一鍋兩味

湯底一邊為麻辣,另一邊為人蔘藥膳。

另外點選左5款時令海鮮

帶子、鮑魚、蝗子、脆脘片、海蝦

海鮮款款新鮮,而且份量以人頭計,所以人人有份,唔洗爭
其實加埋頭先有清酒煮螺,嚴格黎講其實有6款海鮮先啱

仲有5款火鍋拼盤

太極蟹子海鮮軍艦
別蝦我(即鮮蟹雪條棒)
手打安格斯香辣牛丸
黑松露餃子
三層墨魚磚

火鍋邊少得肥牛呀

放心,套餐包埋
而且仲係頂級安格斯牛頸脊。望落已經夠晒靚, 色澤分明, 脂肪比例夠平均

仲未完呀! 仲有再令人”嘩”一聲既新鮮即炸響鈴

大大條響鈴,肥嘟嘟,長過筷子咁滯呀,絕對大滿足

最後配埋杯山渣天葵消消滯就非常完美