2020-12-06
Tapa Room (積福大廈)地址: 銅鑼灣謝斐道415-421號積福大廈地下B號舖今日去咗地下試Tapa room🤤! 我哋一行四人雖然要分枱坐,但到叫咗好多嘢食,所有嘢食都好高質、好好味。西班牙黑毛豬肉丸 伴 烤甜椒醬$78豬肉丸外邊脆卜卜,熱辣辣咁食好正,豬肉味都好濃。配上烤甜椒醬,豬肉丸食落冇咁膩。下面仲有啲蕃茄醬,酸酸甜甜咁,都幾特別!莫希托羊肉串燒$78一碟有四串,每串都有大約三大粒羊肉。羊肉一啲都唔騷,一啲都唔韌。上面有好多香料,好有西班牙風味。車厘茄香草醬煎蛋扁意粉$108依碟份量好多,好滿足。扁意粉好滑,好掛醬汁,啖啖都會食到車厘茄醬。意粉仲有一隻荷包蛋,撈埋啲半熟嘅蛋黃汁一齊食更加好味,荷包蛋仲煎到有脆邊添!烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒$158依款係店員推介比我哋嘅。西班牙黑毛豬肉質好嫩、好淋!!邊邊位仲會煎到好脆,仲好似有啲蜜糖味,超級好味~肉都好厚,食落啖啖肉。旁邊嘅炸薯粒雖然係配菜,但係都好好味,唔會煮得太過淋,口感啱啱好。炸薯條配蒜蓉蛋黃醬$48薯條係即炸即上,份量好多。薯條熱辣辣,好脆,薯仔味好重,我哋四個都食唔停。蒜蓉蛋黃醬都好特別,鹹
地址: 銅鑼灣謝斐道415-421號積福大廈地下B號舖
西班牙黑毛豬肉丸 伴 烤甜椒醬$78
莫希托羊肉串燒$78
車厘茄香草醬煎蛋扁意粉$108
烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒$158
炸薯條配蒜蓉蛋黃醬$48
薯條係即炸即上,份量好多。薯條熱辣辣,好脆,薯仔味好重,我哋四個都食唔停。蒜蓉蛋黃醬都好特別,鹹鹹地咁。
炸西班牙油條配朱古力醬$58
Churros炸得非常之香脆,又冇一種油膩感。上面佈滿砂糖,單食都好正。佢仲配埋可以朱古力醬,朱古力醬質地杰身、味道濃郁。一齊食,又有另一番風味。
西班牙肉桂多士配新鮮雜莓$58
肉桂多士香脆可口,炸咗嘅外層會有一層砂糖。多士散發淡淡的肉桂味,非常香口!多士外皮脆卜卜,入面嘅麵包軟淋淋,形成對比,食到我哋回味無窮!而今日嘅是日雜莓係士多啤梨~
SANGRIA-VIRGIN $50
依杯飲品非常特別,入面有西柚、覆盆子同士多啤梨。飲品唔會好甜,都係新鮮水果嘅味道。我覺得西柚味比較重~
Pineapple Juice $48
菠蘿汁嘅菠蘿味超重,好香甜、好新鮮。唔飲酒嘅朋友都可以試吓以上依兩杯嘢飲!
Tapa room嘅食物同飲品都非常高質,大家快啲嚟試吓啦!餐廳裝修都好特別,門口仲有一個打卡位添。