2019-07-15 1021 瀏覽
元朗的新餐廳多到食極都食唔完,種類百花齊放,繼上次食完港式扒餐後,今次決定要試下新圖書館對面嘅泰國菜。餐廳地方都幾寬敞,有室外室內同埋私家房,同埋好大個投影mon, 啱晒鍾意happy hour 聽下音樂睇下波嘅朋友仔。未睇menu 已經見到隔離枱食緊個泰式燒豬仔脾,所以跟風order 咗,嚟到一碟有四隻,啖啖肉配埋泰式甜辣dressing, $148 都算唔錯。前菜揀咗我哋必叫嘅酸辣鳳爪沙律,中間插咗兩條"草" 係幾靚嘅,賣相唔錯,配料都好足,味道唔算太辣,啱一家大細食。仲有泰式炒茄子,雖然望落比較油膩,但係食落去有濃濃嘅香葉味,十足泰國風味,加埋啲咸咸哋啲肉碎,幾開胃!最surprise 當然係壓軸上場,又驚又喜嘅青咖哩!第一眼見到即刻嚇到眼都突XD 點解啲顏色咁綠色架?係青草色!我哋都話第一次見到咁嘅顏色嘅青咖哩!hahaha 原來用咗新鮮小回香打爛嚟煮,夠晒fresh! 入口味道其實係正常但就同平時食既咖喱味道有點唔同,賣相就一般。我哋加咗$50 轉咗新鮮雞肉,雞肉好滑,份量好多,仲有好多茄瓜同蕃茄。當然食咖哩唔少得配薄餅一齊食啦,一碟有四塊好厚,夠晒飽喇!加埋大大杯咸檸七,完

加埋大大杯咸檸七,完滿!
2019-07-15