2017-06-23
今天到旺角食竹筒飯,這間老點點心食店是彩用竹筒蒸飯,每個竹筒大約有一碗半飯。我就選了冰梅豬手竹筒飯,豬手和飯是分開上的,豬手都幾大碟,夠分糧。豬手炆得都幾軟身,面層塊豬皮爽口有膠質黏感 ,飯加左小許紅米,飯質有口感,有小小竹筒味香。除了飯之外仲有好多點心都好好食,呢度入來食嘅朋友都必試腸粉。呢度D腸粉特別細滑,我選左碧綠帶子腸,內有西芹和帶子,仲要每小件都有帶子。腸粉真的好滑,加上西芹爽口,配合得相當好,爽口嫩滑。另外個清酒雲吞雞,富有香甜清酒味,雲吞皮簿肉嫩。一口一粒好滋味。高湯魚翅灌湯餃:呢碗好多魚翅,湯餃都好大隻,不過唔知係咪放耐左,湯凍左,如果熱D就好啦!甜品就選了可愛四色小甜點。有4種口味,朱古力布丁,芒果布丁,焦糖燉蛋,燉奶。呢個甜品可以滿足我嘅要求,一次過吃齊4種口味,每款都甜而不膩 。用小砂鍋盛裝,特別精緻。