睇左雜誌報導話新開了一間築地長龍蝦湯拉麵店, 咁一於去潮聖先。真係無介紹錯, 蝦湯味濃, 好味! 而沾麵更係必食ITEM! 每碗蝦湯用平均70隻蝦頭餚製, 難怪咁香濃入味!係香港既拉麵店通常都係豬骨湯底, 油淋淋咁。而Ebi Kin 拉麵店係用蝦湯底的, fit 晒追求健康既lady 日本人唔食淋麵, 一淋就"張" 住,呢間拉麵店係碌麵的時間上控制得唔錯。 我個人比較愛吃粗麵, 而我點選的沾麵的麵條是最粗的。另外朋友叫了粗麵配普通硬度的日式香蔥拉麵,  另外一位朋友叫了海老拉麵的幼麵硬麵質, 大家按各人自己的喜好去點選麵的粗/ 幼及麵質的硬度,最後我們一致認為蝦湯味濃,好味呀!我叫的是Ebi Kin 沾麵,湯底有超多櫻蝦干,湯內仲有甘蝦肉, 好有嚼口!湯味香濃! 仲有貢筍,好爽呀~索索聲。職員推介我試的! 麵條係最粗的,配普通硬度就最prefect match!小食都好有特色,我地叫3個人叫了兩款小食:餃子的賣相好有趣, 煎得好靚, 而且好香脆,真正的皮薄香口, 點些日本醋真的好好吃!日本豬腸煮物, 好地道Feel!  有紅蘿蔔, 白蘿蔔, 豬大腸!超足料, 好抵食!
每碗蝦湯用平均70隻蝦頭餚製, 難怪咁香濃入味!

我個人比較愛吃粗麵, 而我點選的沾麵的麵條是最粗的。

小食都好有特色,我地叫3個人叫了兩款小食:
海老拉麵
えび金沾麵 (Ebi Kin 沾麵)
日本香蔥拉麵
日式餃子 (5件)
日式豬腸煮物
題外話/補充資料: 店內環境舒適,好像日本居酒局格調, 而且座位算寬敞。 *** 難得唔使加一服務費*** 慳埋可以叫多個小食, 正XD 睇Magazine 新店介紹, 話日本總店排晒長龍, 好多電視台採訪!
2016-02-11
5 分鐘 (堂食)
午餐
海老拉麵
えび金沾麵 (Ebi Kin 沾麵)
日本香蔥拉麵
日式餃子 (5件)
日式豬腸煮物
  • えび金沾麵