2010-05-10 93 瀏覽
這夜與老友在九龍區搵食,佢話有次上九龍城街市買泰菜見對面打邊爐食材不錯,就同佢來一試﹗地點在九龍城街市三樓熟食中心,應有不少朋友食過對面的一檔泰國野,我記得也有介紹過﹗店名叫馬仔,聽說之前是在熟食中心做粉麵的,之後再做埋火鍋﹗呢期開始熱,一來即時來支藍妹先﹗唔貴喎﹗$20﹗這間馬仔全部啤酒都係廿蚊支,心水清的都知全場叫藍妹啦﹗見檔野門口都係話自己用特色 "銻煲" ,有幾特色大家一睇就知,就係不規則歪歪曲曲的﹗其實用銻煲有幾好我就真係唔多知,只知方榮記都係用緊呢隻煲打邊爐﹗要了鴛鴦湯底,三十蚊吧﹗炸魚皮大大碟,又係$30﹗打邊爐必吃,既快脆又香脆﹗呢度就在街市當然用番街市貨了吧﹗所有食物價錢也不貴,黑柏葉又係三十蚊碟﹗那種韌韌的口感我很鍾意﹗食物大路﹗無話咩特色野,鍾意吃咩就叫咩﹗魚皮餃拼魚片頭夠哂大隻抵食﹗想講魚片頭雖不是即炸貨,不過魚味相當香濃﹗手切牛百二蚊,好鬼大碟,差0的食唔哂﹗手切貨,件件厚切起雙飛,肉質同油脂分佈平均,豐腴香甜﹗輕灼入口,看不出的鬆軟,有少少渣不過肉味很濃,我同老友都話正﹗新鮮很不錯呢﹗手切牛值得推介﹗飲啤酒我同友人都係鍾意飲兩溝,這是男人的世界﹗黑啤溝藍妹是

店名叫馬仔,聽說之前是在熟食中心做粉麵的,之後再做埋火鍋

呢期開始熱,一來即時來支藍妹先﹗唔貴喎﹗$20﹗
這間馬仔全部啤酒都係廿蚊支,心水清的都知全場叫藍妹啦﹗

要了鴛鴦湯底,三十蚊吧﹗

炸魚皮大大碟,又係$30﹗打邊爐必吃,既快脆又香脆﹗

呢度就在街市當然用番街市貨了吧﹗
所有食物價錢也不貴,黑柏葉又係三十蚊碟﹗
那種韌韌的口感我很鍾意﹗

食物大路﹗無話咩特色野,鍾意吃咩就叫咩﹗

魚皮餃拼魚片頭夠哂大隻抵食﹗
想講魚片頭雖不是即炸貨,不過魚味相當香濃﹗

手切牛百二蚊,好鬼大碟,差0的食唔哂﹗
手切貨,件件厚切起雙飛,肉質同油脂分佈平均,豐腴香甜﹗
手切牛值得推介﹗

飲啤酒我同友人都係鍾意飲兩溝,這是男人的世界﹗
黑啤溝藍妹是最佳配搭,溝其他啤酒總覺味道爭少少﹗

就係咁飲下食下一陣就兩三個鐘喇﹗
湯底、食材三十蚊大大碟不要寄望有超特別表現,整體味道也合格有餘,手切牛就肉味濃郁必試﹗
飲左成三四支啤酒埋單兩位$300,不貴,街市格局好岩我呢0的麻甩佬,大大聲講野都無人話無禮貌﹗
不是什麼推介,只是吃過同大家介紹下,有興趣也可一試呢﹗
馬仔火鍋便宜
九龍城馬仔