2018-09-16 635 瀏覽
銅鑼灣呢間火鍋英雄已經係第二次嚟食, 上一次食材料新鮮,湯底足,今次就試下佢唔同嘅特色火鍋湯底喇。 店內坐位寬闊,例如呢啲卡位,就可以坐到六個人。唔係繁忙時段嘅兩個人都會安排入坐。 上次飲咗落神花茶,甜甜酸酸幾好味。今次呢支竹蔗茅根,冰凍得黎唔太甜,味道好清涼,夠曬清熱解渴。 今次試下呢個酸菜冷魚鍋,酸辣嘅湯底好醒胃。味道唔算太辣,但係個酸菜味就好正,再加埋獨特嘅香料味道,好想一飲再飲。 魚嘅份量都好多,完全冇骨啖啖肉,唔怕細路仔哽親。 呢度嘅配料都好新鮮。四寶丸有蝦丸,墨魚丸,牛肉同埋鯪魚球。每款丸味道鮮味出眾,蝦丸,墨魚丸更夠彈牙,口感十足。 蒙古羊肉片 色澤,色澤鮮艷。一睇就知新鮮切出,入口羊肉味夠濃,帶有一丁點羊騷味,口感鬆軟 一啲都唔韌。 美國雪花肥牛,紋理清晰有致,色澤靚麗,口感較羊肉為實, 更帶嚼口,濃郁牛味卻唔騷。 雖然呢個響鈴唔係話好特別,但係用料新鮮。一入口就知係大豆類打出嚟,夠晒濃郁嘅大豆味, 口感鬆脆。 炸魚皮又係好好食嘅,必點菜之一。唔放落湯齋食已經覺得好鬆脆。入口有好香魚皮味,配埋酸辣湯味道更佳。 最後當然唔少得新鮮嘅生菜。色澤亮麗,入口爽脆,咁簡單嘅食物質

最後當然唔少得新鮮嘅生菜。色澤亮麗,入口爽脆,咁簡單嘅食物質素都咁高值得一讚。

• 酥炸響鈴
  • 酸菜冷鍋魚