2024-03-13 140 瀏覽
今日竟然係中環街市,畀我食到一間特色藥膳罐湯拉麵<青花汾>,湯頭味道香濃,每一啖都帶有藥膳清香,呢區來講,較為有特色。<牛腩罐湯拉麵>先來一客牛腩罐湯拉麵,拉麵係成個石鍋咁樣上,煮到熱辣辣出曬煙,最驚喜嘅係牛腩份量好多,而且每一件牛腩都好大舊,咬落去牛肉非常鬆軟,而且帶有少少脂肪同埋根,炆得非常入味,配埋入口彈牙嘅拉麵,同埋藥膳味道嘅湯底,非常好食。<上海獅子頭罐湯拉麵 轉刀削麵>獅子頭總共有三大粒,每一粒都非常大舊,入口啖啖肉,而且豬肉非常新鮮,咬落去帶有肉汁,用來做獅子頭就最好不過。刀削麵嘅份量唔算好多,不過麵質同樣夠彈牙,而且感覺非常正宗,同樣好味。另外跟餐叫咗兩杯凍奶茶,奶茶味道正常,係茶餐廳的標準質素。如果想品嚐有特色又好味嘅藥膳湯底拉麵,呢間<青花汾>餐廳絕對係一個好選擇!!~

<牛腩罐湯拉麵>

<上海獅子頭罐湯拉麵 轉刀削麵>

另外跟餐叫咗兩杯凍奶茶,奶茶味道正常,係茶餐廳的標準質素。

• 牛腩罐湯拉麵