今晚同朋友去完花墟,行行下經過呢間食蝦煲既專門店,見幾特別,二話不說踏進店內👍🏻脆香蓮藕片。$38脆蓮藕片切得非常薄,食起上嚟很脆,像薯片一樣,加上特製的芥辣醬,食起上嚟很惹味配酒一流。👍🏻咸蛋黃蝦。$208蝦做得非常出色,蝦不止新鮮,配上鹹蛋黃烹調味道非常一流,食起上嚟熱辣辣,而且蝦算大隻又彈牙,2個人食都足夠。👍🏻樹子冰菜。$98市面上很少可以食到冰菜,就算有多數都是用來做沙律,這冰菜加上台灣人常用的樹子來炒,食起上嚟有點像中國式的麵豉炒菜,食落味道較濃,而且帶點回甘。👍🏻滷肉飯。$58滷肉飯和我之前去台灣旅行時在當地食的一樣味道,是地道的台灣滷肉飯喔!而且份量多,底啦!👍🏻水蜜桃雪葩。$68蜜桃雪葩原個上,原本唸住會好硬,點知用匙羹一下插入去,好軟喎!即刻食得!味道好新鮮喎!食完剛好和之前食餸菜嘅咸味濃味中和翻,口腔感覺非常舒服,簡直是一個完美的終結!

👍🏻脆香蓮藕片。$38

👍🏻咸蛋黃蝦。$208