2022-08-13
同同事食飯多數都係去飲茶☕️通常啲酒樓食物選擇或者質素都普普通通,今次就發掘到呢間位於中環擺花街嘅樓上酒樓,環境都幾整潔有格調,呢度比較特別係主打好多款造型可愛嘅點心,好似企鵝、老虎、荔枝等,外形非常靚,打卡啱晒📷😆蟹肉灌湯餃飲茶食灌湯餃好似特別豪氣咁,個皮好薄,夾嘅時候要好小心,湯汁唔算好多,口味偏清淡,正正常常。懷舊燒腩卷個包幾鬆軟,不過入面嘅豬肉只有一層,另一層係芋頭,豬肉比較瘦,無預期中會夾五花肉個種肥瘦相間嘅感覺🤔點心拼盤(黑松露野菌餃、太極蝦餃、碧儷苑燒賣皇、潮州粉果)用雙層雀籠奉上,外形煞食😎點心每款賣相都幾精緻,我自己就試咗黑色版蝦餃,蝦肉都爽口。蹦蹦跳小虎不一樣嘅奶皇包🐯造型非常可愛😻出場時仲有乾冰係下面湧出嚟,打卡一流。不過味道就普普通通,只有頭部位置有少許奶皇餡,身體部份就無餡,點咗煉奶食都有啲dry。紅袍荔枝(荔枝奶皇煎堆)造型都幾栩栩如生👍🏻將傳統煎堆嘅芝麻換上紅色脆米,外脆內煙靭,奶皇餡唔太甜,整體外型煞食但味道都係無乜特別😂啫啫唐生菜唔知點解食親中菜都好鍾意嗌呢個菜,坊間大部分都比較重口味,呢個反而調味唔太重,幾啱我口味~XO醬豉油皇煎腸粉香口惹味。京蔥蒜片
蟹肉灌湯餃
懷舊燒腩卷
點心拼盤(黑松露野菌餃、太極蝦餃、碧儷苑燒賣皇、潮州粉果)
蹦蹦跳小虎
紅袍荔枝(荔枝奶皇煎堆)
啫啫唐生菜
XO醬豉油皇煎腸粉
香口惹味。
京蔥蒜片牛柳粒
有唔少蒜片,味道幾香口,有好多雞肶菇幾juicy,不過牛柳粒就食到啲鬆肉粉之類嘅味道😅
蝦仔菌皇炆伊麵
伊麵好油潤,但唔會食到成口油,調味剛剛好。
伯爵茶奶凍
估唔到飲茶最好食係呢個奶凍🥰太受歡迎冇機會影相添,伯爵茶嘅清香非常濃郁,奶凍好滑溜,有同事試過之後忍唔住encore😋
人均消費:$200
推介指數(10分為滿分):6.5分