2021-12-20 1362 瀏覽
📍「小豆町日本料理」- 屯門今次食食食之旅黎到屯門😌呢間日本店係隱世小店,因為真係比較偏僻🤣👧🏻見佢menu 選擇好多,而且價錢又唔算貴,所以決定試試佢😎📷餐廳位於藍地,店面都算大,座位闊落,不過張枱大少少🤏🏻會比較好😇餐廳裝修充滿日本🇯🇵居酒屋feel,好似去咗日本咁😗店員服務態度幾好,會係咁幫我哋refill茶水🥰🍴刺身-極上自選六之盛(三文魚、帶子、赤海蝦、北寄貝、真鯛、劍魚腩)💰HK$188✨推薦指數:8/10刺身拼盤擺盤好靚,賣相💯分三文魚肥美新鮮,食落啖啖肉😋帶子唔算大粒,但每粒有檸檬片隔住,所以吸收咗檸檬味,食落新鮮爽口👍🏻赤海蝦幾大隻,食落新鮮帶有煙煙韌韌嘅感覺😋北寄貝都算大片,食落爽口,正常發揮🤗真鯛新鮮爽口👍🏻劍魚腩都幾厚切,食落油脂感十足,不過就冇咩味😛整體來講呢個刺身拼盤都幾新鮮,值得一試🤗🍴二人餐💰HK$268✨推薦指數:7/10🍴蟹籽沙律🥗✨推薦指數:7/10唔算話好大份,但蟹柳蟹籽都算多,仲可以另上沙律醬,服務💯🍴雜錦刺身太卷✨推薦指數:9/10太卷入面包住三文魚、吞拿魚、蟹柳、玉子、青瓜,層次豐富,口感一流,好食😋😋😋🍴精選壽司八點盛🍣(三文魚、拖羅、帶
📍「小豆町日本料理」- 屯門

今次食食食之旅黎到屯門😌

💰HK$188
✨推薦指數:8/10
刺身拼盤擺盤好靚,賣相💯分
三文魚肥美新鮮,食落啖啖肉😋
赤海蝦幾大隻,食落新鮮帶有煙煙韌韌嘅感覺😋
北寄貝都算大片,食落爽口,正常發揮🤗
真鯛新鮮爽口👍🏻
劍魚腩都幾厚切,食落油脂感十足,不過就冇咩味😛
整體來講呢個刺身拼盤都幾新鮮,值得一試🤗

🍴二人餐
💰HK$268
✨推薦指數:7/10

🍴蟹籽沙律🥗
✨推薦指數:7/10
唔算話好大份,但蟹柳蟹籽都算多,仲可以另上沙律醬,服務💯

🍴雜錦刺身太卷
✨推薦指數:9/10

🍴精選壽司八點盛🍣(三文魚、拖羅、帶子、北寄貝、牡丹蝦、章紅、日本本鮪、魷魚)
✨推薦指數:6/10
佢哋嘅壽司都幾大件,唔驚食唔飽,但新鮮程度就好明顯無刺身咁好(無比較無傷害🤣)

🍴關冬煮🍲
✨推薦指數:8/10
佢嘅關冬煮係用麵豉湯做湯底,甜甜哋幾好飲😛
入面有隻少少🤏🏻流心嘅蛋,蟹籽福袋幾好食,腐皮同豆腐吸收咗湯底好入味,竹輪就正常發揮,👦🏻最中意就係件超入味嘅蘿蔔,食落無渣好難得🤤🥰
關冬煮最好嘅就係咩都有啲,岩哂咩都食啲嘅👧🏻❤️

🍴鹽燒雞翼
✨推薦指數:8/10
睇得出雞翼係岩岩好燒起,賣相都幾靚,唔會太細隻🤗
食落外皮好香脆,肉身都算入味,👦🏻就覺得唔夠咸,但👧🏻就覺得岩岩好😆😌

🍴飲品
✨推薦指數:6/10
熱菊花薑蜜就比較少見,都好重薑味,岩哂凍冰冰嘅冬天飲🍵❄️;凍柑桔蜜就正常發揮🍹😇

推薦度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰/5