2018-07-31 302 瀏覽
椰香咖央多士$17必試!真心推薦!多士焗得恰到好處!焗到金黃,脆口得黎,面包中間仲保留到少少鬆軟既口感。平時食茶記多士烘底最驚係食到刮口,蘇媽既咖央多士絕對唔會有刮口既問題~同埋咖央餡料份量十足!平均地塗匀面包之餘,啲咖央仲係邊邊滴出黎。每一啖都食到咖央,唔會得中間有餡、邊位無味道方面,由椰漿、雞蛋、牛油、砂糖等材料制作而成既咖央醬顏色偏黃,椰漿既香味慢慢飄出,咖央唔會過甜,食完兩塊都唔會漏。個人認為好好食,下次必定再encore!我見大部份客人都有嗌咖央多,咁你知咩事啦~辣死你嗎配咖喱雞肉$40個飯有椰漿飯、參巴醬、青瓜、花生、乾魚仔、薯仔、蛋,當然唔少得雞肉!椰漿飯份量唔少,應該有兩碗。顏色帶綠,食落帶淡淡椰香,幾特別。雖然去過馬來西亞,但冇諗過第一次食椰漿飯竟然係係香港><參巴醬好味呀!參巴醬味道有啲複雜,甜甜地、又帶有些少辣味,醬入面有煮淋左既洋蔥絲。雖然唔知參巴醬係點整既,但用佢黎撈飯食,一流!我覺得成碟飯最驚喜係參巴醬青瓜兩片,屬普通貨色,口感爽脆,但係空氣中放耐左,水份流失、偏乾,唔夠新鮮花生十數粒,表面帶鹽粒,鹹香脆口,豐富口感乾魚仔好脆,不過就冇咩味薯
椰香咖央多士
椰香咖央多士$17
必試!真心推薦!

每一啖都食到咖央,唔會得中間有餡、邊位無

辣死你嗎配咖哩雞肉

辣死你嗎配咖喱雞肉$40

花生十數粒,表面帶鹽粒,鹹香脆口,豐富口感

乾魚仔好脆,不過就冇咩味

薯仔有三舊,煮得幾好,唔會過淋亦唔會太硬。但唔入味。

蛋半隻,係普通白烚蛋

咖哩雞肉三舊連皮,肉質尚算硬實、唔係淋身既雞肉,但肉味當然無啦(亦唔會期望佢有)
咖哩偏甜無咩辣味,係椰漿味咖哩
蛋白質控覺得如果雞肉多返啲就好啦!

一個人食曬成個飯會勁飽!要同朋友share。有機會試埋牛肉先~

皇帝骨

百吉爹肉骨茶(皇帝骨)$48
皇帝骨有四舊,份量唔多。幾啖就無左~
肉夾雜左些少脂肪,唔中意食肥膏既我覺得脂肪比例還可以接受既,當然全瘦更好啦!落order果陣叫左呀姐盡量揀瘦既,但都唔係話好瘦,不過都冇辦法。(唔會話你知係因為想食瘦啲先叫皇帝骨)
皇帝骨

肉質方面,煮得夠淋,一咬就開。
味道方面,可能肉骨茶較濃味,相較之下肉就顯得冇咁入味。
肉骨茶

肉骨茶有藥材味,但唔算太濃,唔知係熬得耐定鹽落得重手左,肉骨茶整體黎講個鹹味跑贏左藥材味,死鹹既味道更出。個人認為肉骨茶唔算好好飲。

三道食物中,意外既係肉骨茶最為失色。可能期望越大就越難達到~加上係馬來西亞飲過啲勁重藥材味、勁好飲既肉骨茶,有對比就自然有傷害

環境方面,裝修得好有特色,地方企理。可惜既係細台唔多,少人要搭台,有四人台、二人台(要有緣份先坐到)同大圓台(搭台)食飯要同人搭台會食得冇咁享受,同身邊朋友既閒聊都會就住就住,希望可以改善下。

服務方面,呀姐啲服務真係麻麻,我入去果陣開門無耐,但二人台已經滿曬,但仲有幾張四人台,我地兩個人想坐四人台,等有人黎再搭,但個呀姐唔比。轉個頭,一齊搭既兩個人話要調過去,佢就話好,咩意思姐

無可否認,食物質素唔差既。價錢亦唔算貴,仲無加一。
見叻沙同薄餅都好多人嗌,下次一於試埋佢地先!啊!仲有招牌老鼠粉呀!

順帶一提,要食就最好趁早啦!平日晏就十二點開始門口已經有人排隊啦。
2018-07-30
午餐