2023-11-20
小火山絕對係我近期食過最高質嘅泰菜🥹🥹一坐低就有蝦片小食,蝦片似係焗嘅,因為好難得地唔會油,仲有啲泰式香料嘅味道,配上佢哋嘅辣椒蛋黃醬(?)好想問佢有冇得打包帶走🥹😂作為芝士奶蓋愛好者,真係估唔到會喺泰國餐廳飲到咁正嘅芝士奶蓋!芝士奶蓋泰式紅茶同埋泰式綠茶都超正,頭先查底已經係好香,奶茶比例剛好,奶蓋味道好香濃,然後有細粒鹹香嘅芝士🤤 我忍吾住搶埋男朋友個杯嚟飲咗一半 🤣小火山嘅特色就係呢個鍋,中間係燒肉盤,隔離嘅係可以打邊爐嘅湯,好特別😍 重點重點!我哋叫咗個香茅椰汁雞湯底,超級香,所有肉坊嗰邊都超好食,個湯甚至就咁飲都好正🤤🤤 另一邊叫咗牛骨湯,用嚟煮蔬菜同埋金邊粉就最適合👍豬梅花肉片中間有隻蛋好搞笑😂 將肉撈埋蛋放上去燒,都幾特別經典泰豬鍋拼盤必叫!有唔同部位嘅豬肉,淨係睇都知肉質好新鮮,最推薦就係放落去椰汁雞湯打邊爐,齒頰留香🤤🤤最後點少得泰菜經典甜品 - 芒果糯米飯,整得好靚,芒果好新鮮夠甜,糯米飯同滿滿既椰漿,一啖食落去好滿足,完美的句號🫶
另一邊叫咗牛骨湯,用嚟煮蔬菜同埋金邊粉就最適合👍
豬梅花肉片
中間有隻蛋好搞笑😂 將肉撈埋蛋放上去燒,都幾特別
經典泰豬鍋拼盤