2018-05-19 162 瀏覽
週六晚餐突襲此地。餐廳並非主干道上,唔識路要靠GPS先搵到。装修極具香港特色,有獅頭和兵器架,幾有趣。地方寬敞,座位舒適,侍應可以中英雙語。我哋两個人,點咗一份真空牛肉麵,一個龍躉蒸飯,一份燒乳鴿和一份上湯腐竹白果菜心。等咗十來分鐘先上咗牛肉麵。第一口咬落牛肉度即感覺到肉質實在而富有彈性,因為够火候所以並唔會太韌;麵質也很弹牙,麵身很滑;湯頭濃郁而不含味精。麵快食完時上咗菜心,菜心棵棵只取莖部,大小均勻;腐竹帶些少甜味;白果新鮮甘糯。第三份菜是乳鴿,皮炸得很脆且薄,乳鴿肉汁豐富入味。第四道是荷葉呈上,龍躉肉非常嫩滑,魚汁完全滲透到飯中,加上配菜的輔助,令蒸飯香氣撲鼻。四道菜加服務費460元,非常值得。

四道菜加服務費460元,非常值得。
  • 龍躉蒸飯
  • 真空牛肉麵