2024-01-22
Dining time(2:27pm tea)follow@wojengyea/@wo!正嘢 for more food info🐒 支持我哋發掘更多美食 😋朋友係英國返嚟🇬🇧,帶佢去茶果嶺食香港懷舊味道。藍田地鐵站行過去~15分鐘,唔難搵。朋友叫咗個回鍋肉腸蛋出前一丁,正常發揮。湯底唔太鹹,隻蛋煎得幾好🍳 。魚片炒米粉🐟,呢個好耐未食過,好簡單嘅食材但可以食返嫲嫲以前煮嘅味道😢😢😢,佢有啲米粉會炒埋一舊,其實最好食就係呢啲一嚿嚿煎燶燶哋嘅米粉團,難得難得。食完兩個麵意猶未盡,整多個西多士。覺得煎得有少少乾同埋燶,西多士燶就唔同講法,有進步空間。煉奶俾得好足,但冇俾牛油🧈,如果有人鍾意食糖漿🍯可能會失望。凍奶茶同熱奶茶都麻麻哋,其實睇隻顏色都知出事。☕️餐廳氛圍雖然門口個牌有寫,但我都係鍾意同啲老闆傾吓偈,老闆謙謙有禮,佢話間茶餐廳1961開始做,爸爸之後傳俾佢。係一間有63年歷史嘅茶餐廳享用午餐,好似去咗間博物館咁,要尊重呢個地方,講嘢傾偈都細聲啲🤫。平日放假去會有一種感覺就係冇乜人,個時間好似停頓咗喺70年代💈💈,一枱一凳都十分古舊,牆上嘅照片好像不知道時代嘅變遷,食吓食吓就竟然有啲
餐廳氛圍
雖然門口個牌有寫,但我都係鍾意同啲老闆傾吓偈,老闆謙謙有禮,佢話間茶餐廳1961開始做,爸爸之後傳俾佢。係一間有63年歷史嘅茶餐廳享用午餐,好似去咗間博物館咁,要尊重呢個地方,講嘢傾偈都細聲啲🤫。平日放假去會有一種感覺就係冇乜人,個時間好似停頓咗喺70年代💈💈,一枱一凳都十分古舊,牆上嘅照片好像不知道時代嘅變遷,食吓食吓就竟然有啲感觸