2022-12-02
深水埗咖啡店真係多不勝數,一條街都可以隨手有間係左近,見呢間門口幾型格,入面又有好多植物,一於入去試下Loopmenu有杯叫”Loop”既飲品,店員話係椰青水+espresso, 仲會附上椰奶,如果覺得唔夠甜可以自己再加,成杯賣相都好靚,有個少少冰波,再加左幾片中式既糖椰絲,椰青水本身都有甜味同espresso mix埋一齊個味道清新得黎但又有咖啡既香味,不錯Latte奶泡打得綿滑,拉花線條清晰唔散,飲到奶既香甜同堅果既味道焦糖香蕉樹頭麵包即叫即整,所以製作需時30 mins, 樹頭麵包應該係浸左蛋漿一段時間既麵包,食落又濕潤又軟綿綿,好似布甸咁,蛋香味十足,配料有焦糖香蕉、無花果、藍莓、楓糖、伯爵茶意式雪糕,整體味道配搭好夾,伯爵茶意式雪糕仲好好食添,賣相更加無得輸整間咖啡店放了好多植物,猶如置身係大自然一樣,係一個咁舒適同平靜既氛圍下,真係令人倍感寫意
Loop
Latte
奶泡打得綿滑,拉花線條清晰唔散,飲到奶既香甜同堅果既味道
焦糖香蕉樹頭麵包