2023-04-12
# #銅鑼灣 @kanikeihk同好友去嘆蟹🦀! 一家由日籍料理達人 Kei San親自監製, 親自搜羅各地名蟹:如北海道鱈場蟹、松葉蟹、毛蟹…等等的豪華日式螃蟹專門店! 卡座有一大隻蟹蟹陪食, 好開心! 😁懶惰的我們, 來個【特選會席套餐 Premium Set Course】$2788 (2人前🔸松葉蟹肉三文魚籽沙律 ~ 酸酸的, 清新開胃! 還附上一隻型格十足的炸小蟹!🔸蟹肉鍋巴配紅酒鵝肝 ~ 香脆鍋巴配上大量吞拿魚碎, 多重口感, 味道層次豐富! 鵝肝有著濃濃紅酒味, 很軟滑!🔸季節刺身4點 ~ 赤蝦、大拖羅、珍寶帶子、蔥花池魚碎! 刺身超鮮美, 又厚又爽甜, 蔥花池魚碎有驚喜!🔸黑魚籽海膽蟹肉蒸蛋 ~ 熱熱的, 加上鮮味海膽, 茲味滿滿!🔸日本時令活蟹 ~ 毛蟹, 新鮮到店, 蟹缸即劏即蒸! 蟹膏味濃郁, 蟹肉鮮甜, 是吃得到的鮮味! 蘸上蟹醋更鮮甜🔸鹿兒島A5 和牛 ~ 高級別的和牛, 霜降分佈均勻,肉質有彈力,口感有咬勁,每一口都擁有濃郁的牛肉香氣,肉質嫩而多汁!🔸浜燒鱈場蟹腳配和風辣汁 ~ 又一驚喜之作! 加添了焦香味道, 意想不到是與和風辣汁是絶配!🔸松葉蟹雜炊 ~
🔸松葉蟹雜炊 ~ 蟹肉鮮味完全融內粥底內, 大飽足!
🔸汁物 ~ 最後來壼蟹湯, 味道清香鮮味, 完美!
🔸甜品 ~ 牛奶奶凍 & 香滑芝士蛋糕, 全到我肚裡…