2022-07-01 1371 瀏覽
上星期會展舉行寵物用品展,所以狗狗終於有機會出城喇,可以同我哋一齊去香港島。原本係預約咗灣仔另一間寵物友善餐廳,但對方原來冇確認到Openrice的訂座,所以最後就喺附近睇下其他餐廳。其實喺得呢個位置,基本上每間餐廳都設有室外用餐區,所以帶埋狗狗入座完全唔係問題,而我哋揀呢間的原因,除咗係因為佢係我哋見到的第一間餐廳外(太懶喇),亦因為侍應知道我食素,同我講午餐的是日意粉選項,可特別按我的飲食喜好,同廚師溝通而「度身訂造」。我覺得呢個安排實在太貼心,而且肯定係即叫即做,保證新鮮。午餐係套餐,我點咗是日意粉($128),而狗狗爸爸就要咗雞胸雜菜($138),跟餐有蕃茄湯或鴨胸沙律,另外可揀甜品(芒果奶凍)或咖啡/茶。侍應話如果想同時要甜品+飲品,可加$18。先嚟既係麵包,麵包烘完後仍然鬆軟,配橄欖油同黑醋食,好好味。沙律唔吝嗇,好大堆頭,鴨胸都有5-6件,而且沙律菜新鮮。之後飲湯,以為一定被沙律比下去,點知依然有驚喜,因為好有由新鮮蕃茄打成湯的感覺,唔鹹,有鮮味,好健康。之後到主菜。2個主菜份量唔細,狗狗爸爸果碟雖然雞胸肉,但佢話雞肉好滑,仲配上菠菜、烤薯、南瓜等,健康又好味。而意粉按我

。我覺得呢個安排實在太貼心,而且肯定係即叫即做,保證新鮮

先嚟既係麵包,麵包烘完後仍然
鬆軟,配橄欖油同黑醋食,好好味。沙律唔吝嗇,好大堆頭

。而意粉按我要求,係雜菜扁意粉,好好味,唔識形容,總之味道係一啲都唔寡。侍應特別同我講話,餐廳的廚師煮意粉好好手勢架

到最後就係揀甜品或餐飲,我有啲掙扎,因為好想試下芒果奶凍,侍應可能留意到
,佢主動提出送甜品俾我哋!勁開心
!因為成餐已經係令我好滿足,好開心,最後餐廳咁慷慨送上甜品,絕對係完美句號
。芒果奶凍有芒果鮮味,亦好滑。

餐廳的食物新鮮,意粉即叫即煮,而且每種食物調味都係好自然,唔會重口味,所以我覺得今次真係「錯有錯著」,雖然冇得去已訂座的餐廳,但我都覺得嚟呢度午餐會係更好的選擇。有機會的話一定會再幫襯。
2022-06-25
午餐