2018-02-02
金船長餐廳系大角咀大全街尾,夜晚人流唔多,但附近都有唔少餐廳,所以都會有唔少人專程黎食野,而家就系一個例子。我會以平民西餐形容,價錢大眾化,Dinner Set都只系$178左右,而Pizza就$108起,呢啲價錢,旺區邊有可能做得到。蟹肉素翅南瓜湯 ($42): 天氣甘凍,純粹嗌個湯暖一暖胃,呢個湯南瓜味幾香濃,仲食到一絲絲既蟹肉,用料都幾足,湯仲夾雜住大量素翅,雖然唔系真魚翅,但無論視覺定系質惑都相當真實,幾可亂真,又真系幾抵飲。黑松露醬芝士夾心薄餅 ($108): 呢個系招牌薄餅,基本系獨有,其他地方都好難搵到。落左大量黑松露做夾心,香氣逼人,而表層大灑芝士,焗至黃金色,外脆內軟,非常融合,味道超級獨特,系出面真系食唔返架! 另外,特製提子果醋既甜味同黑松露及芝士非搭配,味道更為豐富,呢個真心好食!!蜜糖慢煮烤豬手配蜜糖燒汁 ($168): 豬手既表皮烤至入口即溶,而且好有蜜汁香,超級香口,而肉質相當幼嫩,切開一絲絲之餘仲含有肉汁,確系唔錯。嫌唔夠RICH既,仲配左蜜糖燒汁,真系有雙重蜜汁享受,好惹味!